close
  • zondag 20 juni
Algemeen

27 september: de verjaardag van Google

27 september: de verjaardag van Google

‘Weet jij tot hoe laat de supermarkt open is? Nee, maar ik google het wel even. Hoe heet die actrice ook alweer? Van die ene film?’ Google heeft altijd het antwoord. Google en het werkwoord googelen zijn niet meer weg te denken uit ons leven.

Over de precieze oprichtingsdatum van de zoekmachine is wat onduidelijkheid, maar Google zelf viert de laatste jaren haar verjaardag op 27 september. Het bedrijf werd opgericht door Larry Page en Sergey Brin, twee postdocstudenten Informatica. Ze werkten vanaf 1996 aan de ontwikkeling van een zoekmachine om snel informatie op internet te vinden, die ze toen nog BackRub noemden. De naam Google ontstond een jaar later en komt van Googol, een wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Page was namelijk gefascineerd door wiskunde. Een klein spelfoutje van een studiegenoot schijnt tot de uiteindelijke naam geleid te hebben.

Op 15 september 1997 werd de domeinnaam Google.nl geregistreerd en in september 1998 werd Google een echt bedrijf. Een jaar later was de gehuurde garage al te klein.

Wist je dat:

Doodle– Google bij verjaardagen van belangrijke mensen of speciale gebeurtenissen soms een toepasselijke variant van het Google-logo op zijn pagina’s gebruikt en dat een Google Doodle heet?

– Er 4,5 biljoen gebruikers zijn in 160 landen die 123 talen spreken? Google is er sinds 2002 in het Nederlands.

– Iedere zoekopdracht in minder dan een seconde een index doorzoekt die 100 miljoen gigabytes groot is en bestaat uit biljoenen webpagina’s?

– Google met behulp van aanhalingstekens kan zoeken op hele zinnen? De zoekmachine laat dan alleen pagina’s zien waar de ingevoerde woorden meteen na elkaar en in deze exacte volgorde te zien zijn.

– Het ook mogelijk is om met de zoekmachine binnen een site te zoeken? Dit kan door ‘site:’ in te voeren gevolgd door de naam van de betreffende website, zonder de toevoeging ‘www’.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook