close
  • vrijdag 22 oktober
Zorg en Zekerheid

Denk om je ogen: waar moet je op letten met al dat zonlicht?

Denk om je ogen: waar moet je op letten met al dat zonlicht?

Beschermen we onze ogen wel genoeg voor het zonlicht waar we tegelijkertijd zo van genieten? Met name uv stralen kunnen flink wat schade aanrichten die het verschil kan maken tussen op latere leeftijd wel of niet goed kunnen zien.  

Je ogen; zo ontzettend belangrijk en zo kwetsbaar. Maar beschermen we onze ogen wel voldoende voor de zon? Het oogfonds heeft een brochure uitgegeven over Ogen en uv-straling. Want we weten dat die straling schade kan aanrichten aan de huid: verbranding, versnelde veroudering en huidkanker. Maar dat ook de ogen gevoelig zijn voor uv is minder bekend. Je merkt de schade ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dat het verschil betekenen tussen goed zien of slechtziend worden.

Uv-straling

Uv-straling is een onzichtbaar licht dat de zon uitstraalt. Dit licht trilt zo snel dat we het niet kunnen zien. Maar die snelle trillingen kunnen diep doordringen in onze weefsels en schade aanbrengen. De hoeveelheid straling hangt niet af van de temperatuur, ook op zonnige dagen met een lage temperatuur kan de straling hoog zijn.

Schade en bescherming

Overmatig zonlicht kan schade aanrichten aan bindvlies, hoornvlies, lens (staar) en netvlies en voor blijvende achteruitgang van het zicht zorgen. Daarnaast verhoogt het de kans op een oogziekte. Daarom is het van belang je ogen te beschermen, bijvoorbeeld door het dragen van een goede zonnebril. Eén op de zes mannen draagt er nooit een en dat is echt niet handig. Vergeet hem dus niet mee te nemen op zonnige dagen.

Kinderogen

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze zo goed aansluit, dat het licht de ogen niet kan bereiken. Verder is het verstandig om een bril te kiezen die 100 procent Uv-bescherming biedt (dat staat vaak op een sticker of wordt aangegeven met UV400). Dat kinderogen extra kwetsbaar zijn behoeft geen uitleg. Maar 44 procent van de Nederlandse kinderen draagt zelden of nooit een zonnebril. Omdat kinderen vaker buiten zijn dan volwassenen, zijn ze op hun achttiende jaar al blootgesteld aan 80 procent van alle Uv-straling in hun hele leven. Dat geeft het belang van bescherming nog eens extra aan.

Wintersport

Het is niet helemaal de tijd van het jaar om over wintersport te schrijven, maar toch belangrijk om te noemen. Hoe hoger in de bergen en hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling. Daarnaast weerkaatst de zon op de sneeuw. De zonnebril die je op hebt als je in de zomer een terrasje pikt,  is over het algemeen dan ook niet voldoende als je op de ski’s staat.

De signalen van een oogziekte

Dat je zicht achteruit gaat, merk je meestal niet direct omdat het langzaam gaat. Signalen dat je misschien een oogziekte hebt zijn:

Online oogtest

Het oogfonds heeft in samenwerking met oogartsen een online oogtest ontwikkeld. Je kunt de test hier doen. Bezoek bij twijfel altijd een arts.

Bron: Oogfonds

Geschreven door: Redactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook