Doen of niet: na je vijftigste van baan veranderen

Tot aan je pensioen bij hetzelfde bedrijf blijven. Niet meer verkassen. Gewoon je loopbaan uitzitten totdat je moét stoppen. Het is inmiddels van een andere tijd. Steeds meer mensen maken boven hun vijftigste nog een switch en beginnen een nieuwe carrière.

Had je voorheen na je vijftigste misschien nog een paar jaar te gaan als het om werken gaat, inmiddels wordt dat steeds verder opgerekt en hebben we gewoon nog een lange periode van werken voor ons. Die kun je maar het beste zo leuk mogelijk besteden. Met werk waar je blij van wordt.

Het is bovendien gewoonweg interessant om te onderzoeken wat je zou willen, waar je je nog in kunt ontwikkelen, waar je je op je plek voelt. Volgens experts is het belangrijk die keuze niet te overhaasten, maar je daar goed in te verdiepen. Praat met mensen over wat er mogelijk is, laat je inspireren en informeren. Probeer eens iets uit voordat je de overstap maakt, luiden de adviezen.

Zorg voor financiële ruimte

Een ander aspect: de financiën. Wie zich vastzet met hoge vaste laten heeft veel minder speelruimte om te switchen van carrière. Daarom wordt aangeraden, als je die verandering wenst, jezelf die ruimte te gunnen door je lasten laag te houden. Daardoor is een groot deel van de (financiële) druk verdwenen of is er helemaal geen druk. Het geeft je de mogelijkheid om een overstap te maken die misschien in eerste instantie een wat lager salaris oplevert. De groei komt zo mogelijk daarna wel weer.

Een andere mogelijkheid is met de huidige werkgever om tafel gaan om te bespreken welke groei en uitdaging er nog in de huidige baan zit, of dat je binnen het bedrijf van job kunt veranderen. Misschien kun je een opleiding doen of als zelfstandige verder gaan en via je vertrouwde bedrijf opdrachten krijgen. Dat kan zorgen voor meer vrijheid, meer zeggenschap over wat je wel en niet wilt doen, en meer plezier in het werk.

Ook wordt aangeraden te onderzoeken of het daadwerkelijk de huidige baan is waar je geen plezier meer in hebt, of dat een ander aspect van je leven kan bijdragen aan de verandering die je wenst. Soms kan een dag minder werken en juist in die tijd een opleiding doen, een hobby oppakken of vrijwilligerswerk doen in een branche die je aanspreekt al heel veel voldoening geven waardoor de week er heel anders uit gaat zien.

Maak je wensen duidelijk en ga netwerken

Wil je daadwerkelijk van baan veranderen dan is netwerken een belangrijk aspect. ‘Gewoon solliciteren’ is ook een mogelijkheid, maar een groot deel van de banen blijkt tegenwoordig toch vooral via via aangeboden te worden. Maak daarom je wensen kenbaar in je eigen netwerk en daarbuiten.

Nog een opsteker: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een carrièreswitch tussen de 47 en 70 jaar heel succesvol kan zijn. Het American Institute for Economic Research (AIER) deed onderzoek onder tweeduizend Amerikaanse werknemers van 47 jaar en ouder. Ruim tachtig procent van de werknemers wilde van baan veranderen. Dat lukte, en voor negentig procent pakte dat positief uit. Het nieuwe werk zou beter aansluiten op de interesses. De carrièreswitch bestond in de meeste gevallen uit voor zichzelf beginnen, of leraar of trainer worden. Een kanttekening in vergelijking met Nederland is dat het in de VS veel normaler is om langer door te werken, ook na de pensioenleeftijd. Maar Nederland lijkt op de goede weg en steeds vaker durven vijftigplussers voor een andere baan te kiezen, zelfs in een andere branche. Kijk maar eens in de media, waar regelmatig interviews worden geplaatst met mensen boven de vijftig jaar die het roer omgooien.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top