Francine zeurt niet over het weer, zij pakt dat anders aan

Francine geniet tevreden van de zomer en als er een wolkje voor de zon verschijnt, haalt ze het zomerse geel naar binnen door een muurtje te verven. Als er iets mis gaat, brengt een pakketje geluk de tevredenheid terug.

BLOG – Het zomert. Overal om mij heen is het warm. Bij opstaan en naar bed gaan. Ik moet er aan wennen. Op mijn eiland waar ik eerder woonde, was het goed te doen. Altijd ergens een koel briesje. Om de kop van het eiland was een plek waar je verzekerd was van wind. Of ik liep het bos in, achter het huis. Werd omsloten door de takken met hun bladeren. Aan de wal is het een graadje meer en dat ben ik verleerd.

Zinderende warmte

Hier is zinderende warmte. Zelfs onder de parasol. Automatisch zoek ik de schaduwkant van de straat. Ik loop er alleen. Mensen tonen hun huid en haar aan het verwarmende licht van de koperen ploert. Ik niet zo. Ik kook van mijzelf.

Winterkou

In het voorjaar vind ik de warmte van de zon fijner. Ik koester mij in de voorjaarszon en schud de winterkou uit mijn lichaam. Nederland, een kikkerland. Nederlanders zijn niet snel tevreden met het weerbeeld. Het is te onvoorspelbaar.

Net als we weg willen voor een dagje buiten naar het water, blijkt het toch frisser dan verwacht. Ook trekken er af en toe wolkjes voor de zon. Wat nu, denkt de Nederlander. Ik ga toch niet buiten zijn als er kans op een wolk is met enige drup? 

Ramen en deuren open

In dat geval maak ik meestal een ander plan en gebruik deze kans. Iets dichter bij huis aan de slag. Met de ramen open en deuren kan de muur wel aangepakt en schilder ik er op los. Zo voelt het net alsof er geen winter bestaat en is het weer mijn vriend. Nu kan de bries door het huis waaien en voel ik mij een koning te rijk. Net een warm land. Ontspannend aan de slag.

Kop koffie en bordje fruit

Terwijl De eerste laag droogt, ga ik buiten zitten. Het terras in de tuin. Nu goed te doen. Kan ademen en er loopt geen hittezweet overal doorheen. Een kop koffie en een bordje fruit, heerlijk. De poezen zijn ook blij met wat minder warmte. In de zon hoor je de insecten gonzen en zie ik de vlinders op de vlinderstruik hun buikje vullen. In de koningskaars zitten hommels en bijen. Ze wonen in het insectenhotel van mijn buurvrouw aan de andere kant van de schutting. Bij dit weer komen ze even shoppen in mijn tuin. Ik doezel wat weg en luister naar mijn nieuwe fontein. Een prachtige Zensteen waarover water stroomt. Ben er blij mee. 

Rivier van gelige verf

De deurbel verstoort mijn rust. Nog wat suffig sta ik op en haast mij het huis in. Om de bocht van de bijkeuken, staat hij, de verfbus. Kleng over de vloer, een rivier van gelige verf trekt over de planken en ik moet door naar de deur. Het is de post met een pakje. Van de groene winkel. O, jee zegt ze. Ik reageer met ‘ja vervelend hè’ en bedank. Doe de deur dicht en ga de schade bekijken. 

Zwaar beledigd

Pakje op tafel, weet niet meer wat er in moet zitten. Binnen zie ik één van de poezen met een geel voetje. Ik ben zo blij dat het verf op waterbasis is. Hoera voor het milieu en het schoonmaakritueel. Poes eerst. Die zie ik vandaag niet meer, Hij verdwijnt achter het groen, zwaar beledigd. Mijn slipper en voet en de vloer nu aan de beurt.

Bedankt bijtjes

Nu heb ik het wel warm en geen zin meer in de tweede laag. Kop thee mee naar buiten. Pakje mee en eens kijken wat er in zit. Tussen het aanhoudende gegons maak ik het open. Ach ja, dat is ook zo. Honing.

Ik houd de pot omhoog en vertel de bijtjes dat dit is wat ze er van maken. Bedankt bijtjes voor al dat lekkers en fijn dat jullie er zijn. Bijtjes zijn belangrijk. Ik doe een lepel honing in de thee. Zo mijn dag kan niet meer stuk. 

Ik ben de koningin

Die nacht droom ik van gele muren met bruine strepen erdoor. Mijn huis is een honingraat geworden en ik ben de koningin. Als ik wakker word, drijf ik mijn bed uit zo de tuin in. Parasol op en koffie en vandaag zomer ik rustig verder. Jullie ook een fijne zomer. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top