Geef meubels een tweede leven

Het opknappen van oude meubels is helemaal van deze tijd. Niet alleen houden mensen van meubels met een historie, ook is duurzaamheid een hot topic. Bij de kringloop zijn genoeg mooie houten salontafels en kasten te vinden en met een beetje handigheid, heb je een nieuw pronkstuk in je huis staan. Ben je zelf niet zo handig, kan je ook een schilder in Utrecht zoeken die je hierbij kan helpen.

Voorbereiding

Voor je aan het echte werk begint, is het belangrijk dat je alle handvaten, sloten en andere ijzeren plaatjes losschroeft. Zit er roest op het ijzer en wil je dit weghalen? Leg het dan in een bakje met cola. Laat het even inweken, even oppoetsen en de roest is weg.

Laklaag verwijderen

Hiervoor heb je drie verschillende opties.

  1. Je kunt de laklaag verwijderen door te schuren. Dit werkt het beste met een schuurmachine maar kan je uiteraard ook met de hand doen. Vaak werkt een combi van beide het makkelijkst: de schuurmachine gebruik je voor de grote oppervlaktes en de lastige hoekjes doe je met de hand.
  2. Een afbijtmiddel kan ook uitkomst bieden. Echter moet je afhankelijk van het aantal lagen verf, die proces meerdere keren herhalen. Het gebeurt dan wel relatief makkelijk en grondig. Groot nadeel is echter dat het erg chemisch is. Als je een afbijtmiddel gaat gebruiken, moet je dit wel in een goed te ventileren ruimte of buiten doen. Tevens is het verstandig om het eerst op een klein stukje uit te proberen. Afbijtmiddel werkt doorgaans niet zo goed op donkere kleuren beits en lak.
  3. Een andere mogelijkheid is afbranden. Dit is wel de lastigste optie. Met een föhn kan je de verf of beits afbranden en dit er vervolgens met een driehoek-schraper afschrapen. Doe je niet met beleid, heb je kans dat je alsnog bepaalde plekken moet schuren.

Reinigen

De volgende stap is het goed reinigen van het meubel. Hiervoor bestaan speciale middeltjes maar je kan het ook vrij simpel met ammonia of aceton doen. Mix dit met een beetje water en zorg dat je alle hoekjes en gaatjes goed schoonmaakt.

Verven

De slotfase, wat veel mensen ook de leukste fase vinden omdat je dan echt naar je eindresultaat toewerkt, is het verven van je meubel. Je hebt hiervoor speciale meubelverf die ook tegen en stootje kan. Breng eerst een grondlaag aan alvorens je de meubelverf aanbrengt. Laat de verf goed drogen, monteer de eerder verwijderde handvaten, sloten en andere ijzeren plaatjes weer aan en voilà: jouw pronkstuk is klaar om bewonderd te worden.

Pas wel op voor je aan een dergelijk project begint: het kan verslavend werken en voor je het weet loop je in je vrije tijd alle kringloopwinkels en rommelmarkten af!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top