Operatieteam

Gevolgen tekort aan personeel in de zorg: wachttijden en dure krachten inhuren

Uit een analyse van de jaarverslagen van de Nederlandse ziekenhuizen over 2017 blijkt dat het steeds lastiger is om medisch personeel aan te trekken. De teller van het aantal moeilijk te vervullen vacatures stond op duizend en dat is een stijging van 29 procent ten opzichte van 2016.

Er is met name een tekort aan verpleegkundigen voor bijvoorbeeld de intensive care en operatiekamer. Maar in sommige regio’s zijn er ook te weinig medisch specialisten, zoals reumatologen. Gevolg is dat de wachttijden daar langer worden.

Externe medewerkers tegen hoge vergoeding

Ziekenhuizen gaven vorig jaar flink meer geld uit aan de inhuur van externe medewerkers, vaak tegen een hoge vergoeding. De kosten voor personeel dat niet in loondienst was, stegen met 10,3 procent. Zorgverleners maken dankbaar gebruik van de krapte en laten zich tegen een hoog tarief inhuren in plaats van in loondienst te gaan werken. De zorginstellingen zijn allang blij dat ze personeel hebben kunnen vinden, ook al kosten ze meer. Daar wordt de zorg niet goedkoper van.

Opleidingen aanbieden aan nieuwe medewerkers

De politiek krijgt moeilijk grip op de personeelstekorten. Extra geld leidt vaak niet tot een toename van studenten of sollicitanten. In maart van dit jaar maakte het kabinet bekend dat er 347 miljoen euro uitgetrokken wordt om de tekorten aan te pakken. Een groot deel daarvan gaat naar opleidingen die zorginstellingen kunnen aanbieden aan nieuwe medewerkers. Daarnaast komt er geld vrij voor de ondersteuning van loopbaanoriëntatie en begeleiding van de medewerkers in de zorg. Het kabinet wil wel zelf de regie voeren en de instellingen moeten eerst een plan indienen voordat ze het geld krijgen. Maar uiteindelijk moet de zorg zelf het personeel gaan opleiden en vasthouden. De problemen op de arbeidsmarkt is één van de grootste uitdagingen in de zorgsector.

24 uurs zorg garanderen

Ondertussen zoeken ziekenhuizen zelf ook naar oplossingen. Bijvoorbeeld door locaties samen te voegen zodat er minder personeel nodig is om 24 uurs zorg te kunnen garanderen. Het Nijmeegse Radboud UMC probeert het tekort aan personeel op te lossen door vluchtelingen met een medische achtergrond een opleiding aan te bieden. In september starten, na een uitgebreide selectieprocedure, twee Syriërs met een opleiding tot operatieassistent. Als deze pilot een succes blijkt, zullen waarschijnlijk ook andere afdelingen van het Radboud dit voorbeeld volgen.

Bron: FD e.a.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top