Gevonden feestverlichting op Schier’ is als braakballen van de consumptiemaatschappij

De opruimacties op de stranden hebben een bijzondere saamhorigheid laten zien, meent de Natuurmonumenten-coördinator van Schiermonnikoog en Griend Jan Willem Zwart. Aflopen dagen was hij er als crisisfunctionaris aanwezig en trof de enorme chaos. Hoe is het nu, na de storm?

Gisteren vond hij op het stand kluwen feestverlichting en noemt ze ‘braakballen van de consumptiemaatschappij’. “Er zijn nog steeds twee containers met giftige stoffen niet gelokaliseerd. Ze zien wel een en ander drijven, maar de nummers erop zijn niet goed te zien. Dan weet je niet waar je naar kijkt.” Zijn zorg is groot en hij heeft veel vragen. Vanmorgen nog plaatste hij op zijn Facebookpagina een foto van de kluwen feestverlichting die hij na de storm aantrof op het strand. “Ik kan er eigenlijk alleen maar stil van worden.”

Jan Willem is onder andere coördinator beheer voor Natuurmonumenten op Schiermonnikoog en Griend. “Noem het boswachter,” vertelde hij mij in een eerder persoonlijk interview. Hij werkt met een team aan een inrichtingsplan en het beheer van de natuur op het eiland. “Ik had tot vorige week donderdag dienst als crisisfunctionaris en was woordvoerder voor de veiligheidsregio Fryslân. Je kunt wel zeggen dat ik een heel bijzondere jaarwisseling heb meegemaakt. De dag erna, vrijdag, ben ik naar Schiermonnikoog vertrokken en trof daar die enorme chaos aan. Onvoorstelbaar.”

Waarom kopen wij toch zoveel zooi?

Gisteren stak hij weer over naar het vaste land. “Ik kan er eigenlijk alleen maar stil van worden,” vertelt hij hoorbaar aangedaan. “De hele toestand met het overboord slaan van de containers heeft bij mij alleen maar vragen opgeroepen. Waarom kopen wij als mensen toch zoveel zooi? Waarom vaart zo’n schip bij zo’n kwetsbaar gebied als de Wadden? Waarom vervoeren we chirurgische kleding van Polen naar China? (dat zat in één van de containers, red.). Als je er over nadenkt, is het vreselijk.”

“Op Griend, de zandplaat ten zuidwesten van Terschelling, is het nu kraamtijd voor de grijze zeehonden. Ze zijn heel nieuwsgierig naar het spul wat daar aanspoelt. Ze snuffelen er wat aan en je ziet er zandsporen naartoe lopen. Dat is op zich nog niet zo erg, maar er liggen ook heel veel kussentjes. Als de buitenkant kapot gaat, komen er synthetische vezels uit. Dat spul vergaat nooit.”

Piepschuimdeeltjes liggen er sinds de jaren zeventig

Over Terschelling weet Jan Willem te vertellen dat er door de storm en de afslag van delen van het strand een stuk oude vloedlijn tevoorschijn is gekomen. “Daar zijn piepschuimdeeltjes uit naar voren gekomen die er sinds de jaren zeventig liggen. Van die kleine korreltjes die daar in aangetroffen zijn, maar die nu opnieuw de stranden vervuilen, zijn we dus nog niet af.” Het wordt volgens Jan Willem echt ingewikkeld als de vogels het eten. “Die korrels vullen hun maag, verteren niet en ze krijgen geen voedsel meer binnen omdat ze constant een gevulde maag voelen. Die beesten gaan gewoon dood.”

Of hij nu heel pessimistisch is? “Ik weet het niet zo goed. Het is natuurlijk verschrikkelijk, maar er gebeuren ook mooie dingen. Al die vrijwilligers die geholpen hebben, de saamhorigheid. Ik trof zelfs mensen uit Delft die kwamen helpen.” Een kleine kanttekening is wel dat hij het bijzonder vindt dat mensen bij zo’n opruimactie vragen hoe het vervoer is geregeld en waar de soep kan worden verkregen. “En dan teleurgesteld zijn als het strand leeg blijkt. Haha! Daar lach ik dan maar om.”

Niet lukraak naar de eilanden afreizen

Over dat laatste wil Jan Willem nog wel even kwijt dat mensen niet lukraak naar bijvoorbeeld Schiermonnikoog moeten afreizen. “Het wordt nu allemaal goed georganiseerd. Er is een pool van vrijwilligers die kunnen worden opgeroepen. En mensen moeten elkaar ook niet in de weg gaan lopen. Op de website van de gemeente is daar alle actuele informatie over te vinden.”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top