Hoe is de situatie in Mexico? Jeanette: “Bahala-Na, het komt zoals het komt”

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige keer vertelde ze over haar tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico.

Foto: Jeanette in Mexico 

Hoe is de situatie in Mexico? Jeanette: “Bahala-Na, het komt zoals het komt”

Terwijl in Mexico het COVID-19 heel langzaam uitbreid, kijk ik met verbazing toe naar wat er in de wereld gebeurd. Vooral in Nederland. Ik lees reacties van andere geëmigreerde Nederlanders, van vrienden die ‘vast’ zitten. Zo zijn mijn vrienden uit Bali net vertrokken naar Spanje en zitten nu met huisarrest. Mijn Filipijnse kennis kan niet voor de zomer naar Nederland omdat Manila dicht zit. En twee “twitter-kennisen” werken in het toerisme en zijn hun baan kwijt.

Maar mijn mede emigranten lijken veel laconieker om te gaan met alle berichtgeving en regels die opgelegd worden en met het virus zelf. We hebben bijna allemaal een soort Filipijnse “Bahala-na” instelling. “Bahala-Na” is Bisaya voor: “Het komt zoals het komt”. De reacties van thuisblijvers op hun mededeling dat ze niet weg kunnen is “oh, wat erg voor je wat naar, verschrikkelijk dat je vast zit” en de emigranten reageren een beetje laconiek van “Ach, het waait wel over”.

Zijn we emigranten daarin wat naïef?

Ik denk niet dat het naïviteit is. Het is meer dat wonen in een ander land en dan vooral wonen in een land buiten Europa, je laconieker maakt. Je bent meer op jezelf aangewezen, je bent al gewend aan aanpassen aan andere regels en bureaucratie. En je hebt een heel hoge zelfredzaamheid gekregen daardoor. Dus ga je anders met dit soort situaties om. De emigranten met wie ik contact heb via Facebook en Whatsapp bevestigen mijn gedachte hierover. Maar we beseffen ook dat we door emigratie in veel landen kwetsbaarder zijn en veel emigranten hebben een soort van noodplan, voor als het echt heel erg gevaarlijk wordt in het land waar we reizen of wonen.

Hoe gaat het in Mexico?

Nou, Mexico doet het stoer vind ik, ze varen een heel eigen koers, en die hebben ze geleerd van de ooit zo grote Mexicaanse griep uitbraak die hier begon in 2009. Maar het is toch altijd afwachten hoe een land wat wat minder ontwikkeld is als bijvoorbeeld Nederland met zoiets omgaat.

Ik moet zeggen dat ik de manier waarop de regering en de gezondheidsdiensten er hier mee omgaan erg prettig vind. Zo krijgen wij ook cijfers, net als in Nederland, maar wij krijgen ook de aantallen mensen die genezen zijn. Die cijfers zijn extreem laag, even ter illustratie: Mexico is qua grootte te vergelijken met Europa. Dus als je wilt vergelijken, zou je alle cijfers van Europa moeten optellen voor een goede balans en verhouding met Nederland. Want zelfs mijn staat is groter dan Nederland.

Hoewel het aantal besmetting de afgelopen 24 uur gestegen is, zijn het mini getallen vergeleken met Europa. Er zijn 54 bevestigde gevallen. Twee mensen liggen in kritieke situatie in het ziekenhuis.

Foto: het strandleven in Mexico gaat nog door 

Wat doet Mexico om verspreiding van het virus te voorkomen?

In mijn staat, Quintana Roo, zijn als ik dit schrijf vier bevestigde gevallen, alle vier toeristen die Europa wilde ontvluchten. Die worden er op de luchthavens en in cruise-terminals uitgepikt door extra opgestelde warmte scanners.

In een land wat enorm geleerd heeft van de Mexicaanse griep epidemie en SARS staan overal grote flacons hand-gel op balie, in winkels en restaurants, openbare toiletten en zelfs bij ticket-verkooppunten. Dit was al zo voor de uitbraak van het Coronavirus.

Detail: In Mexico wordt het virus consequent COVID-19 genoemd, vanwege de bierfabrikant Corona, die aangegeven heeft moeite te hebben met de term “Corona virus”.

Sesamstraat heeft nu grappige liedjes en filmpjes opgenomen om kinderen voor te lichten en er is op alle lagen van de dienstverlening informatie verstrekt over hoe te handelen. De overheid heeft een speciale pagina gemaakt met links naar informatie materiaal, draaiboeken, adressen met de overheid en er zijn speciale telefoonnummers geopend voor officieel instanties en publiek.

De Mexicaanse bevolking krijgt via alle beschikbare kanalen informatie, een of twee keer per dag. Niet de hele dag door zoals in Nederland bijvoorbeeld. Er zijn leuke kleurrijke video’s en informatieve interviews met Mexicaanse beroemdheden die uitleggen wanneer je de locale COVID-19 Hotline mag bellen en wanneer niet. Tweets, reclame spotjes op radio en TV, poster in klinieken en kleurplaten en thema kaarten voor kinderen en analfabeten.

Elke dag worden de eindcijfers van die dag gedeeld en de eventueel nieuwe maatregelen.

Het hoofd van de landelijke gezondheidsdienst heeft een aantal TV momenten gehad waarin hij uitlegt hoe en waarom Mexico het aanpakt zoals ze het aanpakken en welke reken modellen ze gebruiken. Hij komt alleen in beeld als er iets heel belangrijks te melden is of om vals nieuw tegen te spreken.

Foto: Mexicaans tijdverdrijf afgelopen zondag, dat wordt nu afgeraden 

De scholen hebben extra lange paasvakantie, niet de gebruikelijke twee weken, maar een maand en hebben opdracht gekregen om niet allemaal gezellig samen tijd door te brengen maar thuis te zijn.

Grote bijeenkomsten en ook voetbal zijn voor een groot deel afgelast, voor een land wat knetter is van voetbal was dat meer nieuws dan welk ander nieuws dan ook.

Maak ik me zorgen?

Ik ken het land nog niet zo goed, dus ik weet niet hoe patriottische bevolking reageert als het wel heel erg wordt hier. Maar ik heb genoeg van de Mexicaanse nuchterheid gezien om te kunnen bedenken dat het met paniek wel mee zal vallen. En afgelopen zondag stonden alle Mexicanen met een vrije dag nog lekker gezellig bij elkaar op het strand een biertje te drinken en te kletsen.

Wat ik belangrijker vindt is de bevoorrading van winkels. Zit Mexico logistiek goed in elkaar? Ik heb geen idee. De tijd zal het leren. Ik neem af en toe een blik groente mee of een pak pasta en ik heb wat extra water ingeslagen en paracetamol. Ik heb extra gepind, voor het geval dat geldautomaten niet meer bijgevuld worden. Maar daar laat ik het bij.

Omdat ik nog geen uitreis-papieren hebben door de lopende immigratieprocedure, kan ik het land niet uit. Dus het noodplan inzetten heeft geen nut. Daarbij, ik zou naïef zijn als ik denk dat ik voor dit virus op de loop kan nu de halve wereld afgesloten is.

En dat is het wel.

Bahala-Na

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top