Hoe moet het vandaag zonder Rob in De Grote Tuinverbouwing?

Zaterdagmiddag vijf uur: Rob Verlinden ‘doet een tuin’ en heel wat Nederlanders kijken mee met Rob’s Grote Tuinverbouwing. Vanaf vandaag moeten we het zonder hem doen (maar gelukkig hebben wij de (moest)tuintips van onze Hillie).

Iedere zaterdagmiddag was het raak: Rob heeft zijn handen vol zwarte aarde, praat aan een stuk door op de charmante en vooral uitbundig enthousiaste Rob-manier, sjouwt en bouwt en plant en drinkt koffie. Veel mensen zullen dat gaan missen. 

Dertig jaar

Rob Verlinden (68) is met pensioen. Althans, hij gaat niet meer met zijn knuisten in de aarde wroeten en met enorme bomen sjouwen. Ook zullen we hem niet meer de beste kamerplanten zien aanprijzen en de langste zomerbloeiers. Hij heeft bijna dertig jaar zijn eigen tuinprogramma op televisie gehad. Dat is best een prestatie. 

Eigen Huis & Tuin

Het begon allemaal in 1993 met Eigen Huis & Tuin. Een enorme hit. Samen met klusser Nico Zwinkels maakten de heren er een hele show van, met altijd dat James-Last-achtige deuntje eronder.  Om nooit te vergeten. 

Het moet één van de eerste programma’s zijn geweest waarbij je kon binnenkijken bij anderen en die de amateur klusser van tips voorzag. Je kreeg ook echt inspiratie voor het aankleden van je tuin. De ontwapenende charme van Rob deed de rest. 

Het programma werd regelmatig vernieuwd en kreeg een nieuwe titel, geheel geënt op Rob zelf. En zijn tuinmetamorfose deed het altijd goed. De hovenier maakte maar liefst 39 afleveringen van Rob’s Grote Tuinverbouwing. 

AVRO Service Salon

Als hovenier nam Rob het bedrijf van zijn vader over en begon in 1986 zijn tv-carrière in AVRO Service Salon. Zijn tuinrubriek werd al snel verruild voor een eigen tv-programma op RTL4: Flora Magazine. Mogelijk herinner je je dat niet echt, want het was maar twee seizoenen te zien. Maar zijn tuinverbouwingen kregen pas goed de aandacht toen ‘Tuin’ werd samengevoegd met het klusprogramma Eigen Huis (SBS6). Rob Verlinden schreef ook tuinboeken, maakte een speciaal tuin-weerbericht en schreef columns. 

Ivo Putman

In het nieuwe televisieseizoen treffen we De Grote Tuinverbouwing met Rob’s opvolger Ivo Putman. Rob zelf houdt naar eigen zeggen een item in het programma. En zoals het een ware pensionado betaamt pakt Rob met zijn vriend Robert Weijers de camper en gaat er lekker op uit. Hij wil gaan genieten, fysiek een stuk comfortabeler. 

Om het gemis wat te verzachten biedt onze eigen (moes)tuinexpert Hillie (van de moestuinverhalen) een aantal tuintips voor juni.

Juni tuintips 

1. Beplanting 

Dit is het moment om een- en tweejarige planten te zaaien. Zaai bijvoorbeeld stokrozen, Oost-Indische kers, vingerhoedskruid of duizendschoon. Gaat het regenen? Zet je kamerplanten eens buiten. Het stof spoelt eraf en de planten frissen helemaal op. Staan er in jouw tuin borders of bakken? Geef bij drogere periodes elke dag water. Bloeiende bakken hebben regelmatig voeding nodig voor een rijke bloei. Haal oude uitgebloeide bloemen er meteen uit. 

2. Snoeien

Juni is de perfecte maand voor snoeien. De conifeer kan ingekort worden en in model geknipt. Hagen kunnen gesnoeid worden. Ben je niet zoveel met de tuin bezig of heb je weinig tijd? Kies er dan voor om de haag na de langste dag (21 juni) te snoeien. Voordeel is dat de sterkste groei is geweest en dat je meestal volstaat met één snoeibeurt per jaar. Staan er klimplanten in jouw tuin? Bind ze op. Zo voorkom je dat de planten bij harde wind of veel regen ombuigen. 

3. Gras maaien 

In de afgelopen periode zijn er heel wat warme dagen geweest. Check hoe het met je gras gaat. In deze maand kun je namelijk de open plekken of verrotte plekken uitsnijden en opnieuw inzaaien. Let op dat je het gras niet te kort maait. Bij droogte of fel zonlicht wordt kort gras sneller bruin. Wil je bemesten? Let dan op of er regen is voorspeld. Zo voorkom je het verbranden van gras. 

4. Controleer op luizen 

Luizen. Brr, die wil je het liefst niet tegenkomen op je mooie planten. Deze onuitgenodigde gasten zorgen voor groeistoringen, misvormingen en brengen ziektes over. Een beetje luis lost de natuur zelf wel op. Lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld luizen. Maar zitten jouw planten onder de luizen dan moet je ingrijpen. Controleer de planten daarom regelmatig op luizen. Zie je ze opeens lopen? Klik dan hier en lees wat je er zoal tegen kunt doen. 

5. Onkruid wieden

Niet het allerleukste, maar wel heel belangrijk: onkruid wieden. In juni groeit het extra snel. Laat je het onkruid te groot worden en krijgt het de kans om uit te zaaien, dan volgt een enorme uitbreiding. Daar zit niemand op te wachten. Haal het dus op tijd weg en voorkom het probleem. 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top