Ik haat/hou van kerst

Er zijn mensen die in september alweer de kerstkriebels krijgen. Die het liefst het hele jaar door de kerstversiering laten hangen en zo intens genieten van kerst dan het niet lang genoeg kan duren. Ze staan uren in de keuken om een perfect kerstdiner op tafel te zetten en lopen met liefde de volledige familie af om de feestvreugde met zoveel mogelijk mensen te vieren. En dan zijn er mensen van wie dat hele kerstfeest gestolen mag worden. Die het liefst de hele decembermaand de dekens over zich heen trekken en helemaal gek worden van de radiostations die je bombarderen met vrolijke kerstliedjes. Er lijkt maar weinig tussenin te zitten; je houdt van kerst of je haat het. Hoe kan dat?

Nostalgie en geluksgevoelens

Mensen die elke dag wel kerst willen vieren associëren kerst met warmte, gezelligheid, vrolijke mensen en feestelijkheid. Logischerwijs zijn kerstliefhebbers volwassenen die als kind kerst ook als een fijne periode in het jaar hebben ervaren. Kerst roept bij hen dan ook een nostalgisch gevoel op waar ze daadwerkelijk gelukkig van worden. Het ophangen van de kerstballen, het maken van kerststukjes, het bedenken en voorbereiden van het kerstmaal zorgt er bij hen voor dat de hersenen dopamine, oftewel het geluksstofje, aanmaken. Ben jij een kersthater en samen met een kerstliefhebber dan is het goed om je te bedenken dat je partner er niks aan kan doen dat ze zo enthousiast worden van al die kersttradities. Zij ervaren eigenlijk een soort kerst-high.

Verplichtingen en familieperikelen

Kersthaters hebben ook duidelijke redenen waarom ze de hele maand december het liefst overslaan. Voor hen voelt kerst als één grote verplichting waarbij ze iedereen tevreden moeten zien te houden. Je wordt verwacht op de kerstborrel van je werk, er moet van alles geregeld worden voor de kinderen die kerst op school vieren, de voetbalvereniging houdt een nieuwjaarsreceptie, en dan moet je ook nog naar je familie. Dat kunnen je eigen ouders zijn, maar ook je schoonouders, en als je een samengesteld gezin hebt wordt het helemaal een logistieke en planmatige nachtmerrie. Heb je dan ook nog eens gedoe binnen de familie dan zit iedereen verkrampt gezellig te doen aan tafel, of nog erger, barst de bom tijdens het diner. Niet voor niets is er tijdens de kerstdagen een piek te zien in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Zo gezellig is het voor heel veel mensen dus niet

Gooi het over een andere boeg

Als jij helemaal gelukkig bent met de manier waarop je kerst viert, dan hoef je hierna eigenlijk niet verder te lezen. Maar ben jij zelf een kersthater, of is je partner dat, en wil je eindelijk wel eens een kerst zoals jij dat wilt, of wil jij je partner tegemoet komen, dan zijn er echt wel dingen die je kunt doen om de kerst op een positieve manier te vieren. Al is dat niet altijd de traditionele manier, en kun je nooit iedereen tevreden stellen. Is een kerstfeest met familie gevuld met onderhuidse spanning of regelrechte ruzies? Kies er dan eens voor om kerst niet met familie maar met vrienden te vieren. Je vrienden zijn immers de familie die je zelf hebt uitgekozen. Een kerstfeest met vrienden is bovendien vaak juist ongedwongen, ontspannen en lekker informeel. Bovendien biedt het de mogelijkheid om met je vrienden hele nieuwe tradities in het leven te roepen. Tradities die je zelf hebt uitgekozen.

Bespreek het

Je kunt je jaar in jaar uit ergeren aan de feestdagen. Maar als je je niet uitspreekt weet niemand dat. Voor hetzelfde geld zijn er meer familieleden die een andere vorm van kerst vieren wel zien zitten. Bovendien ben je ook vrij om aan te geven dat je een keertje wilt overslaan, bijvoorbeeld om iets totaal anders te gaan doen zoals een wintersport, genieten van een warm land of gewoon lekker in je eigen huis in pyjama Netflix uitspelen. Het voelt misschien in eerste instantie vervelend om mensen teleur te moeten stellen, maar de ontspanning en het gevoel van vrijheid dat je ervoor terug krijgt is het vast dubbel en dwars waard. Het is immers ook jouw kerst (of beter gezegd anti-kerst).

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top