close
  • donderdag 9 april
Algemeen

Je kunt maar het beste op De Wadden zitten

Je kunt maar het beste op De Wadden zitten

De warmte houdt aan. Vandaag is code oranje van kracht, wat betekent dat er drie aaneengesloten dagen sprake is van minimaal 30 graden Celsius. Morgen en overmorgen wordt het nog warmer. Alleen op De Wadden is het koeler. 

Met die warmte houdt ook de droogte aan en dat betekent dat we enorm moeten oppassen met bijvoorbeeld sigarettenpeuken weggooien en met de bbq. Gevaar voor bos- en bermbranden geldt niet alleen voor Nederland. In Griekenland zijn tot op heden 74 mensen omgekomen door enorme bosbranden. Er zijn ook veel gewonden en nog veel mensen vermist. 

Acuut gevaar

Juist het gebied ten oosten en westen van Athene is populair bij vakantiegangers en daar woeden branden of dreigt er acuut gevaar. Wie daar meer over wil weten kan de website van het Rode Kruis ikbenveilig.nl raadplegen, via welke Nederlanders kunnen laten weten dat ze geen gevaar lopen. Vooral fijn voor familieleden die geen idee hebben hoe het er voor staat. Vooralsnog zijn er geen Nederlanders die zich vanuit deze gebieden hebben gemeld.

Boven Athene hingen gisteren nog dikke rookwolken vanwege de branden rond de toeristenplaats Kineta. De sterke wind maakt het allemaal nog eens erger. Door de rook is ook de snelweg tussen Athene en Korinthe afgesloten. Het treinverkeer is ontregeld. Vanmorgen leken de meeste branden onder controle.

Internationale hulp

Het vluchten voor de bosbranden is al een aantal mensen fataal geworden. Wegen en spoorwegen zijn soms nauwelijks begaanbaar. Internationale hulp is onderweg. Onder meer door het sturen van blusvliegtuigen, blusvoertuigen en een groot aantal brandweerlieden en paramedici.

De Griekse minister-president Alexis Tsipras keert terug van een bezoek aan Bosnië-Herzegovina vanwege de crisis in zijn eigen land. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De bosbranden zijn de ergste sinds tien jaar. Het leger is ingezet om de brandweer te ondersteunen en te helpen met eventueel evacueren.

Temperatuur van 41,1 graden Celsius

In Japan worden eveneens hoge temperaturen gehaald. Er is een hittegolf gaande die al vele mensen het leven heeft gekost. In de stad Kumagaya, ten noordwesten van Tokyo, is een temperatuur gemeten van 41,1 graden Celsius.

Geschreven door: Redactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook