Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain komt terug in de bios

Het is twintig jaar geleden dat de Franse komedie Amélie, of met volledige titel Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, wereldwijd in première ging. Toch zal deze betoverend mooie film bij veel mensen nog vers in het geheugen zitten. Al was het alleen maar vanwege het uiterst charmante hoofdpersonage gespeeld door Audrey Tautou en de absoluut geweldige soundtrack van Yann Tiersen. Vanaf donderdag 23 december is deze heerlijke film opnieuw in de bioscoop te zien. Hoewel wij het een no brainer vinden, geven we hieronder toch een aantal redenen waarom je deze film absoluut (opnieuw) moet gaan kijken.

Het wonderschone Parijs

Aaah oui! We houden er zo van om weg te dromen bij romantische beelden van de stad Parijs. En laat de film nou de perfecte plek zijn om sprookjes tot leven te roepen, want dat is natuurlijk waar we hier naar kijken, een sprookje. Want zo mooi als de Franse hoofdstad in de film uitgebeeld wordt is hij in het echt natuurlijk niet. Maar is in verhalen niet alles vaak een beetje opgepoetst? Dus droom maar lekker weg bij de prachtige scènes in het dromerige appartement van Amélie, de kleurrijke groentewinkel van Collignon en de sfeervolle straten van Montmartre.

De schitterende muziek

Dat de soundtrack van de film Amélie voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor het succes van de kunstzinnige film blijkt wel uit het feit dat de film bij uitkomst afgewezen werd door de festivalprogrammeur van het prestigieuze filmfestival Cannes, omdat hij de film niet interessant vond. De beste man zal hier later vast wel een beetje van gebaald hebben, want we weten immers hoe immens populair de film werd. En niet alleen de film, maar ook de soundtrack was en is nog steeds erg geliefd bij veel mensen. Yann Tiersen won met zijn muziek een World Soundtrack Award voor Best Original Soundtrack of the Year en een César Award voor de beste filmmuziek.

De lieflijke actrice

Het was helemaal niet de bedoeling dat Audrey Tautou de rol van Amélie op zich zou gaan nemen, maar omdat de actrice die men in eerste instantie op het oog had, de Britse Emily Watson, niet kon en ook de tweede keuze, Vanessa Paradis, te druk was om de rol op zich te nemen, werden er audities gehouden. Hierbij viel Tautou gelijk op en was de keuze eigenlijk alsnog snel gemaakt. En gelukkig maar, want we kunnen ons de film natuurlijk niet meer zonder haar voorstellen.

Het verhaal

De film Amélie draait om het leven van, jawel, Amélie Poulain, die na een nogal uitzonderlijke jeugd een hele rijke fantasie heeft ontwikkeld. Ze werkt als serveerster in een klein en knus café in Parijs in de wijk Montmartre waar de gasten al even kleurrijk zijn. Amélie geniet vooral van de kleine dingen van het leven, waarbij haar enorme verbeeldingskracht een grote rol speelt. Na het vinden van een klein metalen doosje achter een plint in haar badkamer, waarin een kleine verzameling blijkt te zitten van een jongen die lang voor Amélie in het appartement woonde, verandert haar leven. Ze besluit de eigenaar van het doosje op te sporen om hem zijn herinneringen terug te kunnen geven. Wanneer dit lukt besluit ze haar leven te wijden aan het helpen van anderen, op haar eigen, bijzondere manier. Het levert een hartverwarmend en tikkeltje absurdistisch verhaal op waarvan je niet anders kan dan glimlachen en van binnen gloeien.

De liefde

Een romantische komedie die zich afspeelt in de hoofdstad van de liefde moet natuurlijk ook een verhaallijn over de liefde hebben. Maar net als alles in deze film ontwikkelt ook deze verhaallijn zich op uiterst bijzondere en eigenzinnige wijze. De man waar Amélie een oogje op heeft ontmoet ze omdat ze zijn fotoboek vindt met daarin verscheurde en weggegooide pasfoto’s uit fotohokjes, die opnieuw aan elkaar geplakt zijn. De eigenaar van het boek blijkt Nino Quincampoix, een spookhuismedewerker en verkoper in een erotische winkel. Om zijn hart te winnen zet de verlegen Amélie een bijzondere speurtocht voor hem uit zodat ze hem zijn verloren boek terug kan geven. Zoals het een goede feelgood film betaamt zal de liefde uiteraard zegevieren.

Een pareltje voor een nieuwe generatie

De film Amélie werd wereldwijd een groot succes, kreeg diverse nominaties, won awards, en terecht, want deze bijzondere film is uitgegroeid tot een regelrechte klassieker. Hoopgevend, romantisch, humoristisch en een tikkeltje absurd; de perfecte film om tijdens de kerstdagen te kijken. Hoewel de film, was hij vandaag de dag gemaakt, ongetwijfeld een andere cast had gehad qua diversiteit en inclusiviteit; met name het jongere publiek dat de film nog niet kent, zal ongetwijfeld een nieuwe titel aan hun favorietenlijstje kunnen toevoegen na het kijken van dit hartverwarmende verhaal.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top