close
  • donderdag 21 maart
Relatie en gezin

50+vrouwen liever een jonge vent?

50+vrouwen liever een jonge vent?

Heb je liever een groen blaadje of een ouwe bok? Zo zeggen we dat niet meer. Tegenwoordig lijkt veel te kunnen als het om relaties gaat en doet leeftijd er niet zoveel meer toe. Taboe doorbroken. Of toch niet? 

‘Vrouwen willen liever een iets oudere man. Mannen lijken minder kieskeurig dan vrouwen als het om leeftijd gaat. Ze vallen zowel op jongere als op oudere vrouwen.’ Het bericht bereikt ons via een nieuwssite en zou afkomstig zijn van een Fins onderzoek. We vragen ons bij 50+ af wat dit zegt en we gaan even kort op onderzoek.

Oudere mannen hebben liever een jonge meid?

Was het niet zo dat oudere mannen liever een jonge meid willen? Onlangs trouwde de bekende acteur Richard Gere (68) met de Spaanse Alejandra Silva (35). Zijn derde huwelijk overigens. Die midlife periode (laten we het geen crisis noemen), doet zo zijn werk. Nu zit er bij Gere een flink aantal jaren tussen, maar volgens het CBS is bij de helft van de getrouwde stellen het verschil in leeftijd slechts één tot vijf jaar. De man is dan ouder. Bij eenderde scheelt het vijf tot tien jaar. Hoe dat zit bij mensen die niet in het huwelijksbootje zijn gestapt, is niet gepeild.

In een oud nrc artikel van een aantal jaren terug, wordt gerept over zeventig procent van de gehuwden waarbij de man ouder is (CBS). Dan lijkt er toch een verschuiving gaande te zijn, nu volgens de recente cijfers dat dus bij de helft van de stellen opgaat. Twintig procent doet het in die tijd ‘andersom’ (10 procent is even oud). En ook dat aantal lijkt gestegen.

Die twintig procent (en inmiddels dus waarschijnlijk meer), waarbij de vrouw ouder is dan de man, daar lijkt vooral de buitenwereld niet altijd over uit te kunnen. De stellen zelf hebben er minder problemen mee. Er wordt zelfs gesproken over het feit dat mannen eerder gaan kwakkelen en daardoor eerder ‘oud’ zijn. En ook eerder overlijden. Die oudere vrouwen lijken die kerels prima bij te kunnen houden. Ze blijven gewoon (statistisch gezien) langer gezond en fysiek prima in orde. Wie langer samen wil blijven, kan zelfs maar beter kiezen voor de combi  ‘oudere vrouw en jongere man’.

Charmanter

Wat maakt dat mannen kiezen voor jonger en wat is er volgens hen dan mis met een oudere vrouw? Zijn die mannen toch op zoek naar een jeugdigheid waardoor ze zichzelf ook wat jonger voelen? En hoe zit het met de vrouwen?

‘Ik ben gevallen op zijn karakter’

Even een rondje googlen en we komen berichten tegen als ‘ik ben gevallen op zijn karakter’ van een vrouw die een 27 jaar oudere man heeft gestrikt. In Hollywood kun je met dat argument (!) een flink lijstje maken. In Nederland kunnen we er ook wat van. Virginia koos voor de 42 jaar oudere Peter Jan Rens, ooit tv presentator. Henriëtte trouwde haar 26 jaar oudere Rob de Nijs. En Hans Kraaij jr. strikte zijn 24 jaar jongere Sophie.

Jaar of twintig verschil

Madonna doet het andersom… Patricia Paay trouwens ook. Zij schaakte onder meer de 42 jaar jongere Maurice Dix, en had al veel relaties met jongere mannen. Anouk idem dito. Een jaar of twintig verschil in leeftijd, no problemo. Dat vindt ook Heleen van Rooyen (21 jaar verschil).

En je ziet het steeds vaker. Mogelijk kiezen zelfstandige en financieel onafhankelijke vrouwen toch liever voor een jongere kerel. Hoe ze elkaar geschaakt hebben, is niet helder, maar het moge duidelijk zijn dat je via datingsites natuurlijk makkelijker zoiets voor elkaar krijgt. Een stuk eenvoudiger in ieder geval dan met de ogen van toeschouwers in je rug die in de kroeg alle mogelijke commentaar laten horen als je als vrouw op een veel jongere man afstapt. En andersom mogelijk ook, maar dat lijkt toch wat ‘meer geaccepteerd’. Of het aan blijft? Dat zal de tijd leren.

Vertel ons je verhaal
Een groot leeftijdverschil tussen jou en je partner?  Hoe reageert de buitenwereld? Wat maakt jullie relatie bijzonder? Of misschien ging het toch mis en is dat aan dat leeftijdverschil te wijten? Bereid hier over te vertellen en je ervaringen met onze lezers te delen? Stuur een mailbericht aan: [email protected] en we nemen contact met je/jullie op. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook