Loop jij al dagelijks een ommetje met professor Scherder?

Beweging is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het is goed voor het afweersysteem en voor je brein. En daar weet professor dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, alles van. Hij pleit er dan ook al jaren voor dat we vaker uit onze stoel komen en activiteiten doen die uithoudingsvermogen, spierkracht en onze hersenen trainen. Juist in deze tijd waarin het coronavirus op de loer ligt, is een goed afweersysteem immers van wezenlijk belang.

Naast een gezondheidsrisico brengt de coronacrisis nog iets anders met zich mee: alle informatie die we in deze tijd te verwerken hebben, waaronder veel slecht nieuws, komt via de hersenstam onze hersenen binnen. Precies langs de plek waar de ademhaling, bloeddruk en hartslag geregeld worden. Dus je begrijpt dat dat je hele lichaam kan ontregelen en dan spanning en stress tot gevolg heeft. Door te bewegen rem je de angst en breng je het systeem tot rust.

Bewegen is goed voor de hersenen

In onderstaand filmpje vertelt Erik Scherder dat we de laatste tijd extra veel thuiszitten en dat dat ‘zitten’ hem niet zo erg bevalt. Want bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. Bewegen zorgt ook voor een beter afweersysteem. Daarmee neemt het risico om ziek te worden af én zijn we beter bestand tegen eventuele complicaties.

 

Ommetje-app

Wandelen is een van de vele manieren om te bewegen. Maar het is niet zo eenvoudig om jezelf ertoe te zetten iedere dag even een stukje te lopen. Daarom ontwikkelde Scherder samen met de Hersenstichting de Ommetje-app. De app is inmiddels al 100.000 keer gedownload. En alle wandelaars samen hebben meer dan 3,6 miljoen minuten gewandeld. Dat is negen keer heen en weer naar de maan.
Ik gebruik de app al een tijdje en merk dat het me motiveert om toch even naar buiten te gaan. Misschien omdat ik een zwak heb voor de professor, maar de app is ook heel toegankelijk. Na ieder ommetje krijg je als beloning een interessant hersenfeitje. Daarnaast verdien je medailles, bijvoorbeeld als je meerdere dagen achter elkaar loopt of je ommetje voor 9 uur ’s ochtends start. Je kunt lopen met en tegen de rest van Nederland, maar ook een wandelcompetitie starten met vrienden, familie of collega’s. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een ommetje te maken.

Dus download die app. Het is superleuk om te doen en u bouwt aan je gezondheid op allerlei gebieden.

Beweegrichtlijnen

De gezondheidsraad heeft beweegrichtlijnen gemaakt. Daarin staat dat je minimaal 2,5 uur per week matig intensief moet bewegen. Matig intensief is als je ademhaling sneller wordt. Verder wordt aangeraden om minstens tweemaal per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken; voor ouderen wordt geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen

Je hoeft dus echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Hier een paar tips om ook echt in de benen te komen:

Maak het leuk

Maak wandelen leuker door de Ommetje-app te gebruiken. Houd je van tuinieren? In de tuin werken is ook een vorm van bewegen. Je kunt jezelf ook een doel stellen en daar een beloning tegenover stellen, bijvoorbeeld na een maand lang zoveel stappen per dag plan je een leuke activiteit. Het aantal stappen kun je meten met een stappenteller of een app op je mobiele telefoon.

Bouw routine op

Als je beweging koppelt aan dagelijkse bezigheden, dan heb je houvast. Doe de boodschappen op de fiets in plaats van met de auto of neem op je werk de trap. Je kunt ook vanaf nu in je lunchpauze een blokje lopen of als je vaak met de bus reist een halte eerder uitstappen. Wat ook werkt is bewegen op vaste momenten. Dan vergeet je het minder snel en wordt het onderdeel van je routine.

Begin klein

Als het niet lukt om dagelijks dertig minuten te bewegen, kun je beginnen met kortere periodes van tien minuten. Een beetje extra bewegen heeft al een groot effect op de gezondheid van je hersenen. Stel realistische doelen en wees niet teleurgesteld als je het doel een keer niet haalt. Alle beweging is mooi meegenomen. Bewegen is soms makkelijker dan je denkt: ook tuinieren en flink stofzuigen tellen mee.

Download hier de Ommetje-app

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top