Maak er wat van: het is weer boerenkool-tijd!

Eet groenten van het seizoen, dan zit je altijd goed. Binnenkort gaan we dan ook massaal weer aan de boerenkool. Toch komen we als Hollanders niet veel verder dan de stamppot, terwijl er meer mogelijk is met deze gezonde groente.

Het is het advies van veel experts om vooral groenten van het seizoen te eten. Dan heb je het het meest vers, en ga je niet voor groenten in blik bijvoorbeeld. Nu over een paar weken de winter officieel haar intrede doet, verlangen veel mensen alweer naar een heerlijk bord boerenkool.

Hollanders eten het graag, in de herfst en vooral in de winter. Ook in Amerika is de Kale al jaren een hit en wordt het zelfs als superfood beschouwd. Er zitten vitamine C, B1, B2, B3, A, K, en E in. Bevat veel kalium, ijzer, caroteen, fosfor en mangaan. Klinkt inderdaad super.

Je bouwt er lekker veel weerstand mee op

Die grote hoeveelheden vitamine K die boerenkool bevat is bijvoorbeeld nodig voor veel lichaamsfuncties zoals de natuurlijke bloedstolling en het onderhoud van botten. Als je tweehonderd gram boerenkool eet, krijg je meer voedingsstoffen binnen dan met een andere groente. Je bouwt er dus lekker wat weerstand mee op. Boerenkool staat immers ook bekend om het feit dat het veel antioxidanten bevat dat er voor zorgt dat je lichaam wordt beschermd tegen vrije radicalen, die ziekten kunnen veroorzaken.

We zijn natuurlijk bekend met de boerenkoolstamppot, boerenkool met aardappels, en een stukje worst. Als Hollanders zijn we daar behoorlijk traditioneel in. Er is echter meer met boerenkool mogelijk. Je kunt het ook prima in een salade mengen of er een smoothie mee maken.

Amerikanen maken er van alles mee, Nederlanders doen dat nauwelijks

Nog even over Amerika. Daar werd boerenkool in 2013 een hype toen The New York Times het in dat jaar trendy noemde. Inmiddels is boerenkool in Amerika overal te vinden en staat het op vele menu’s in restaurants.

Er zijn boerenkoolchips, boerenkoolfrisdrank en een energiereep, om maar een paar voorbeelden te noemen. Je treft het aan op pizza, in fruitsappen in het zit in shampoo’s. Er is zelfs een kookboek: 50 shades of Kale. En celebs die gezond willen doen, eten het en laten dat op social media uitgebreid zien.

Opvallend is het dan ook dat zoiets in Nederland dan weer niet aan de orde is. Hier houden we het culinair gezien nog vooral bij onze standaard boerenkoolrecepten. Daarom toch even een hint voor twee recepten die helemaal zo gek niet zijn.

Boerenkool smoothie en -pannenkoeken

Wie meent dat het voorbehouden is aan de winter, zoals we dit artikel begonnen, heeft het mis. Je treft het nu het hele jaar in de supermarkt aan (diepvries), zodat je er in een smoothie mee kunt maken of in de herfst een soepje bijvoorbeeld. Smoothie-recept? 150 gram boerenkool, 1 rijpe avocado, 1 grote peer, 1 groene appel, 1 groot glas water, ijsblokjes en agavesiroop naar smaak. Mixen maar.

Je kunt er ook pannenkoeken mee maken: 200 gram boerenkool, 150 gram bloem, 2 eieren, melk, 1 ui, spekjes, geraspte kaas. De boerenkool twintig minuten koken en de gesnipperde ui (en eventueel spekjes) bakken. Alles door het pannenkoekenbeslag roeren en een kwartiertje laten staan. Dan er pannenkoeken van bakken en er geraspte kaas overheen strooien.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top