close
  • vrijdag 22 oktober
Vrije tijd

Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen deze zomer open voor publiek

Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen deze zomer open voor publiek

Deze zomer zijn Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Dit jaar openen beide locaties tegelijkertijd hun deuren op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 3 augustus. Het Koninklijk Staldepartement is daarnaast ook op de vier vrijdagmiddagen vanaf 2 augustus te bezoeken.  

Paleis Noordeinde fungeert als werkpaleis voor de Koning. Dagelijks is dit de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis en worden er gasten uit binnen- en buitenland ontvangen.  Door openstelling in de zomer heeft het publiek de kans om  enkele bijzondere (kunst-) historische ruimtes in het paleis, die tot ons nationaal erfgoed behoren te bezichtigen.

Marot Eetzaal

Van Paleis Noordeinde wordt het zogeheten Corps de Logis opgesteld. Dit is het middelste gedeelte van het paleis waar zich alle officiële ontvangstruimtes bevinden. In de verschillende zalen informeren medewerkers over de geschiedenis en het gebruik van de ruimtes. Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de functies van de Balkonkamer en de historie van de kroonluchters in de Grote Balzaal. In de Marot Eetzaal is een ingedekte tafel te zien met tafelgoed uit de periode van Koningin Wilhelmina. Op het Koninklijk Staldepartement zijn naast de paarden en rijtuigen net als voorgaande jaren verschillende (historische) auto’s zien. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet.

Toegang

Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde of het Koninklijk Staldepartement met een toegangsbewijs op naam. Deze zijn voor zes euro te koop via de website tickets.paleis-noordeinde.nl, die in de loop van donderdag 4 juli 2019 operationeel is. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang. Het paleiscomplex is ook virtueel te ‘bezoeken’ via Google Street View.

Bron: RVD, foto (C): Wikifrits 

Geschreven door: Redactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook