Mantelzorg

Slecht beleid ouderenzorg speelt mantelzorger Dirk dagelijks parten

Dirk Damen (69) uit het Gelderse Ruurlo reageerde onlangs op de blog over Meergeneratie Wonen van redacteur Alice. Hij is ruim drie jaar mantelzorger voor zijn gehandicapte echtgenote (69). “Sinds het rijk de ouderenzorg heeft overgedragen aan de gemeenten, is er een totale willekeur in beleid als het gaat om zorgverlening en ondersteuning aan ouderen en vind ik vooral het gebrek eraan steeds schrijnender worden. Mijn vrouw en ik ondervinden dit iedere dag.”

“Eigenlijk is het een heel verwarrend beleid en zouden gemeenten de handen ineen moeten slaan om een goed gericht beleid op te stellen,” meent Dirk. Op het moment dat we hem telefonisch benaderen vanwege zijn reactie via Facebook is net de thuishulp gearriveerd. “We hebben sinds augustus drie uur thuishulp in de week. Dat is fijn, maar nog veel te weinig. Mijn vrouw is zwaar gehandicapt. Ze heeft twee keer een vervangende aorta gekregen, had een TIA en een herseninfarct en is vrijwel blind. Ik verzorg haar iedere dag en doe het huishouden.”

“Tot voor kort ontvingen mijn vrouw en ik een bijdrage van vierhonderd euro vanwege onze hoge medische kosten. De gemeente Berkelland, waar Ruurlo onder valt, is door de overheid gedwongen een eigen beleid te ontwikkelen en heeft bedacht dat niet meer uit te keren, maar in de ziektekostenverzekering te stoppen. Die verzekering zou dan voor veel mensen goedkoper worden. In ons geval is dat echter niet zo. Ik heb dertig jaar bij de politie gewerkt en maak al jaren gebruik van een collectieve verzekering via de politie. Die is goedkoper. Dus lopen wij onze bijdrage mis.”

‘De mevrouw van het CDA was vol begrip, maar er verandert natuurlijk niks’

Het is al met al geen vetpot voor Dirk en zijn vrouw, die onder andere twee keer per jaar een dure bril moet aanschaffen van maar liefst 750 euro vanwege het feit dat ze nog maar vijftien procent zicht heeft in het rechteroog. Uit het andere oog is het zicht al helemaal verdwenen. Om toch nog een klein beetje zicht te behouden, moet er constant een aanpassing worden gedaan en is regelmatig een andere bril noodzakelijk. De kosten rijzen daarmee de pan uit. “Ik vind het echt vreemd dat ik na 45 jaar werken nu met de opticien een afbetalingsregeling moet treffen van vijftig euro per maand. Ik kan die bedragen gewoon niet meer in één keer ophoesten.” En dan hebben we het nog niet gehad over de vele ritten naar het ziekenhuis. “Ik moest onlangs echt checken op de rekening of ik nog wel kon tanken,” vertelt Dirk. Onlangs ontving Dirk van de gemeente een mantelzorgbijdrage van honderd euro. “Het is de bedoeling dat je daar een dagje van op stap gaat, maar ik heb het ingezet voor die afbetaling.”

“Ik krijg begrip van de gemeente, maar het is de Centrale Overheid die er voor gezorgd heeft dat er willekeur ontstaan is over beleid en uitvoering. Ik heb wel eerder om een gesprek met een ambtenaar gevraagd. Ik heb een onderhoud gehad met een mevrouw van het CDA. Ook zij was vol begrip, maar er verandert natuurlijk niks. Behalve de financiële sores, heb ik grote behoefte aan meer huishoudelijke hulp, ik kan het echt niet meer bijbenen. Er is een voorstel gedaan voor meer persoonlijke hulp aan mijn vrouw, maar zij is in haar jeugd seksueel misbruikt en je moet er toch niet aan denken dat ze op haar 70ste door een vreemde onder de douche wordt gezet. Ze wil dat niet.”

Reactie van gemeente Berkelland:

“De vierhonderd euro die meneer Damen ontving, is een bijdrage geweest van het Rijk,” legt adviseur sociaal domein Albert Habing uit. Habing is werkzaam in de gemeente Berkelland. “Dat was bedoeld voor mensen met hoge medische kosten. Het Rijk heeft deze regels afgeschaft vanwege het te algemene karakter ervan. Het hebben van hoge medische kosten hoeft immers niet per definitie te betekenen dat je ze niet kunt betalen. Mensen met een ruim inkomen bijvoorbeeld, konden het zich prima veroorloven. Om hier maatwerk in aan te brengen is die landelijke uitkering naar de gemeentefondsen gebracht en is aan de gemeenten de vrijheid gegeven om deze op maat in te zetten.”

Volgens Habing is die vrijheid erg ruim en ontstaan daardoor verschillen tussen gemeenten. “Berkelland heeft er bijvoorbeeld voor gekozen dat geld in te zetten om een ziektekostenverzekering aan te bieden met een ruim aanvullend pakket tegen een lage prijs. Het voert te ver dat hier allemaal uit te leggen, maar dat kan zelfs schelen in de landelijke eigen bijdrage van 385 euro.” Dit aanvullende pakket kan volgens Habing mogelijk meneer Damen toch soelaas bieden. “Ik raad meneer Damen aan in gesprek te gaan met ons ‘Voormekaarteam’ om de problemen en mogelijkheden te bespreken. (https://www.voormekaar.net). Ook als het gaat om het uitbreiden van de thuiszorg.”

Het Voormekaarteam, ook wel sociaal team genoemd, ondersteunt in de gemeente Berkelland mensen bij onder andere problemen en vragen rond eenzaamheid, financiële problemen, gezondheidsvragen en als iemand mantelzorger is.

Loop jij ook tegen problemen aan op het gebied van mantelzorg? Bijvoorbeeld op financieel vlak of ben je niet tevreden over het beleid van de gemeente? Laat het ons weten.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top