Trend: zullen we een puzzel leggen?

Als je een foto van je vriendin toegestuurd krijgt waarop haar keukentafel te zien is bezaaid met puzzelstukjes, dan weet je hoe laat is. Die is ook al overstag en verslaafd geraakt aan puzzelen. Zij is niet de enige. Het wordt zelfs het nieuwe mindfulness genoemd.

Puzzelen leek lange tijd voorbehouden aan duffe types die niets anders te doen hadden. Als je je er toch aan waagde deed je gauw de gordijnen dicht of legde de puzzel onder het bed. Dat taboe is verdwenen. Wie aan het puzzelen is, laat de puzzel prominent op de eettafel liggen en wie er ook maar op bezoek komt; die mag altijd proberen een stukje aan te leggen. Maar pas op: voor je het weet krijg je die visite niet meer weg want puzzelen blijkt verslavend.

Sinds 2019 is de verkoop van het aantal legpuzzels enorm gestegen. Zo duf als het eerder leek te zijn, zo hip is het tegenwoordig. Zowel jong als oud puzzelen dat het een lieve lust is. Dit is onder meer te danken aan de coronatijd waarin we binnenshuis op zoek gingen naar bezigheden om ons hoofd even leeg te maken, maar ook de donkere maanden van het jaar doen hier een schepje bovenop. Dan wordt er sowieso vaker gepuzzeld. Bovendien biedt het volgens ‘leggers’ veel ontspanning en daarom wordt het wel het nieuwe mindfulness genoemd. Puzzelen zou ook het risico op Alzheimer verminderen (2004, onderzoek Case Western Reserve University in Ohio). Ook al werkt het ontspannend, het zet wel je hersenen aan het werk.

Nederlands Kampioenschap legpuzzelen

Er zijn puzzelaars die af en toe een puzzel leggen. Er zijn ook fanatieke puzzelaars die altijd een puzzel hebben liggen om aan verder te gaan. Duizend stukjes is niks. Welnee, dit gaat tot aan duizendén stukjes. Een puzzel van vijftigduizend stukjes? Het bestaat.

Echte fanatiekelingen doen mee aan het NK legpuzzelen. Het wordt al een aantal jaren gehouden, compleet met voorrondes. Het gaat er om in een zo snel mogelijke tijd een legpuzzel te maken. En daar doen niet alleen oudere mensen aan mee. Ook hippe dertigers en studenten zijn van de partij. Dit jaar hopen de organisatoren weer een kampioenschap te kunnen houden. Na een flink aan voorrondes volgt er uiteindelijk een grote finale.

Eigenlijk kende dit NK een start die je vaker tegenkomt: als een geintje in de kroeg. De eerste puzzelkampioenschappen werden in 2011 in Roelofarendsveen gehouden. In dat jaar deden er twintig teams mee. Ieder jaar groeide het aantal deelnemers tot er uiteindelijk 75 teams deelnamen, zo’n driehonderd deelnemers.

In 2018 ging het NK de dorpsgrenzen van Roelofarendsveen ver te buiten en kwam het aantal deelnemers op duizend. Een jaar later waren dat er twee keer zoveel. Afgelopen twee jaar heeft er geen evenement plaats kunnen vinden, maar mogelijk lukt dat dit jaar wel.

Mocht je willen gaan oefenen dan volgt hier een tip van de organisatie: ‘begin niet met de randjes en deel de puzzel op in kleinere stukken’. Dat eerste kost gewoonweg te veel tijd en als je met een team werkt is het goed om iedere deelnemer een eigen fragment van de puzzel te geven. Het is maar dat je het weet.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top