close
  • woensdag 21 april
Hypotheek

Vakantiehuis kopen?

Vakantiehuis kopen?

We durven weer te investeren en dat vertaalt zich onder andere in het kopen van een tweede huis, een vakantiehuis vooral. Spanje is het meest populair. Daarna volgt de aankoop van een huisje in Nederland, Oostenrijk, Frankrijk of Italië.

In eigen land een vakantiehuis kopen kan heel goed, want ons land telt maar liefst vijftienhonderd recreatieparken. Een overgrote meerderheid van de vakantiewoningen staat in die parken. Het aantal recreatiewoningen groeit zelfs. Er wordt flink bij gebouwd of oude parken worden opgeknapt en nieuw leven in geblazen.

Lucratief

Investeren in een vakantiewoning lijkt lucratief. Je hebt er niet alleen voor jezelf een fijne plek bij, maar het verhuren ervan kan ook nog eens een netto rendement tussen de vier en vijf procent opleveren, beweert Tom van den Brink van Second Home Beurs.

Veroorloven

Volgens hem zit de markt rond tweede huizen sinds 2016 in de lift. Oorzaak: lage rente, groei van de economie en een lagere werkloosheid. Mensen durven weer te investeren. Volgens Van den Brink zijn het niet alleen mensen boven de 65 die het zich kunnen veroorloven. Ook steeds jongere mensen durven het aan. Vooral mensen rond de vijftig jaar lijken geïnteresseerd.

Hypotheek

Om een eigen tweede woning te kunnen kopen is flink wat eigen geld nodig. Banken financieren vaak maar tot de zeventig procent. Dat kan worden ondervangen door de hypotheek op de eigen woning te verhogen en daarvan het tweede huis te financieren. Weet wel dat er geen recht is op hypotheekaftrek.

Spaarrekening

Volgens de NVM ligt de gemiddelde prijs waar een vakantiewoning voor verkocht wordt rond de 140.000 euro. Een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Desalniettemin lijk je tegenwoordig beter je geld in zo’n huis te kunnen beleggen, dan het op een spaarrekening te zetten.

Overgeboden

De Waddeneilanden zijn een uitzondering als het gaat om de prijs. Daar ligt het bedrag al rond de drie ton. Dat komt doordat het aantal woningen schaars is, daar wordt nauwelijks bij gebouwd. Elders gebeurt dat nog wel, waardoor er genoeg aanbod is ten opzichte van de vraag. Maar er wordt al overgeboden als het een goed huis betreft.

Bron: nu.nl

Geschreven door: Redactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook