Verkoelende tips voor als je verbrand bent

We kennen allemaal de risico’s van onbeschermd in de zon zijn. De uv-stralen zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker neemt enorm toe. Meer dan 61.000 Nederlanders kregen in 2018 die diagnose. Toch denken veel mensen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Een teveel aan uv-straling vormt echter een serieus gevaar. Iedere keer dat je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd. Vooral kinderen moeten dus goed ingesmeerd worden.

Ook als je je wel realiseert wat de consequenties kunnen zijn van onbeschermd zonnen en altijd braaf smeert, kan het je toch overkomen. Zonnebrand vergeten, in slaap gevallen, de invloed van de combinatie wind, zon en zee onderschat. Hoe snel je verbrandt hangt af van je huidtype. Wil je weten welk huidtype jij hebt? Doe dan hier een test.

Verbranden doet pijn en één van de eerste symptomen is een rode huid. In de opperhuid gaan cellen dood en daardoor ga je vervellen. We onderscheiden vier types zonnebrand:

Graad 1: de huid is lichtrood. Deze roodheid verdwijnt na 1-3 dagen zonder dat de huid gaat schilferen.

Graad 2: de huid is rood en voelt pijnlijk aan. De roodheid verdwijnt na een dag of drie en de huid kan licht gaan schilferen. Als gevolg kan er tijdelijk wat pigment ontstaan.

Graad 3: de huid is donkerrood verbrand, voelt pijnlijk en is gezwollen. Na een paar dagen schilfert de huid volledig af en ontstaat er pigment.

Graad 4: de huid is donkerrood, voelt pijnlijken gezwollen aan en er ontstaan blaasjes. Je huid gaat volledig vervellen en er is kans op een permanente vlekkerige pigmentatie.

Heb je blaren? Prik ze dan niet open! Want dan kan er vuil in komen en een infectie optreden. Als je ernstig verbrand bent, ga dan even langs de huisarts voor advies.

Tips om zonnebrand te behandelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gebruik dus altijd een goed zonneproduct! Maar als je desondanks toch rood als een kreeft bent, heb je misschien iets aan deze adviezen.

Algemene tips:

  • De belangrijkste tip is om na verbranding uit de zon te gaan en de zon een paar dagen te vermijden. Op die manier kan je huid herstellen.
  • Hydrateer je huid van binnenuit door veel water te drinken. Vermijd alcohol en frisdrank, die drogen juist uit.
  • Als je gaat douchen, zorg dan dat het water koud of lauw is. Gebruik geen zeep, want dat droogt de huid nog meer uit.
  • Draag losse kleding zodat je huid kan ademen. Dat versnelt het genezingsproces

 

Verkoelende tips:

  • Leg een paar koude, natte doeken op je verbrande plekken.
  • Yoghurt, karnemelk, schijfjes komkommer of rauwe aardappel schijnen ook te helpen om je huid af te koelen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking, maar veel mensen zweren erbij.
  • Een pijnstiller kan helpen als je veel pijn hebt. Neem ibuprofen om ontstekingen in de huid tegen te gaan.
  • Ben je verbrand in je gezicht? Er zijn speciale aftersunmaskers te koop, bijvoorbeeld van Yves Rocher. Ze kalmeren de huid en hebben een verzorgende werking.
  • Vermijd vette, olieachtige producten. Die vormen een isolerend laagje op je huid, waardoor de warmte in de huid blijft in plaats van eruit gaat.
  • Kamille is kalmerend. Zet een pot kamillethee, laat deze afkoelen en zet in de koelkast. Na een paar uur kun je er watjes of een doek in drenken en op je verbrande huid leggen.
  • Ook Aloë Vera heeft een kalmerende en herstellende werking. Je kunt een aftersun of gel gebruiken waar het plantenextract in zit, maar ook het sap uit een blad van de plant knijpen en rechtstreeks op je huid smeren. Heb je veel last, breng dan om het half uur een dikke laag aan. Maak daarvoor zelf een voorraadje gel (bron: de voedzamekeuken):

 

 

Aloë Vera gel maken

Benodigdheden:

  • Volwassen Aloë Vera plant
  • Goed scherp mesje
  • Een lepeltje
  • Een snijplank
  • Staafmixer of foodprocessor

 

  1. Snijd een stuk of vijf van de onderste dikste bladeren af met een scherp mes.
  2. Snijd de puntjes van het blad tot ongeveer daar waar het blad zo’n 7-10mm dik is en snijd de kartelige zijkanten van het blad er aan beide kanten af
  3. Vervolgens ga je het blad horizontaal doorsnijden. Je kunt proberen het laagje dat je er af snijdt zo dun mogelijk te houden, je kunt het blad ook doormidden snijden.
  4. Leg nu beide helften met de gelkant naar boven op de snijplank.
  5. Zet met een vinger op het puntje het blad vast en schraap met het lepeltje de gel van het blad af. Doe dit ook met de andere zijde, als je het blad doormidden hebt gesneden. Als je heel dun hebt gesneden, dus alleen het bovenste groene laagje eraf, dan hoeft dit waarschijnlijk niet.
  6. Doe de gel nu over in een mengbeker voor je staafmixer of in je foodprocessor. Als je alle bladeren hebt leeg geschraapt, kun je de gel gaan mixen zodat er geen klontjes meer inzitten. Het zal in het begin erg schuimen, maar dat zakt snel weer weg.
  7. Je kunt de gel enkele dagen in de koelkast bewaren, maar beter kun je het in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm doen en invriezen.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top