Vijf Scandinavische thrillers voor in de vakantie

Het is vakantietijd. Voor veel mensen is dat hét moment om lekker te gaan lezen in de tuin, op het strand of voor de tent. Hierbij een paar boekentips in de categorie Scandinavische thrillers.

Mijn boekenkast staat vol met misdaadromans en het merendeel daarvan is Scandinavisch. Waarom de boeken over moord en doodslag uit het hoge Noorden zo goed bij ons scoren, weet ik eigenlijk niet. In het echt vinden er in Scandinavië in verhouding weinig moorden plaats, maar dat weerhoudt blijkbaar niemand er daar van om er de meest gruwelijke verhalen over te schrijven. Het begon allemaal echt in de tijd van het schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö, die tien geweldige thrillers schreven rondom hoofdpersoon Martin Beck. Daarna hebben de verfilmde Millennium Trilogie van Stieg Larsson en een serie als The Bridge enorm meegeholpen om de Scandithriller naar grote hoogte te laten stijgen. Voor wie het genre nog moet ontdekken heb ik een top 5 samengesteld uit de boeken die in mijn eigen kast staan. Sjöwall en Wahlöö horen daar eigenlijk ook in, maar toentertijd leende ik nog alles uit de bieb.

 

5. Håkan Nesser – De Zomer van Kim Novak

Håkan Nesser (1950) is een Zweedse schrijver en heeft een reeks geschreven met de menselijke politieman Van Veeteren als hoofdpersoon. De verhalen spelen zich af in het fictieve Maardam in een eveneens niet-bestaand Noord-Europees land met Nederlandse en Vlaamse trekjes. In 2007 waren er zes Van Veeteren detectives op tv te zien in Nederland, maar die heb ik gemist. De Zomer van Kim Novak (2009) is een op zichzelf staand boek en gaat over twee schoolvrienden in de jaren zestig en een vermoorde lerares. Met verrassende ontknoping.

 

4. Camilla Läckberg – Leeuwentemmer

De Zweedse Camilla Läckberg (1974) is de enige vrouw in mijn rijtje. Vier van haar boeken zijn verfilmd. Het draait steeds om politieagent Patrik Hedstrøm en zijn vrouw, schrijfster Erica Falck. Zij loopt hem altijd voor de voeten met haar nieuwsgierigheid en brengt zichzelf daarmee steeds in gevaar. Zo ook in De Leeuwentemmer uit 2014, waar zij een familietragedie onderzoekt en haar man bezig is met de vermissingzaak van een jong meisje. Je kunt de boeken van deze schrijfster los van elkaar lezen, maar op volgorde is natuurlijk leuker. Läckberg haar laatste boek De Heks heb ik net uit. Ook een aanrader!

3. Jo Nesbø – De Zoon

Jo Nesbø (1960) is een Noors en naast schrijver ook popmuzikant. In de meeste van zijn boeken is Harry Hole, een aan drank verslaafde politieagent, de hoofdpersoon. Maar hij heeft ook een paar boeken buiten die serie om geschreven en De Zoon uit 2014 is daar één van. Nesbø schuwt geweld en gruwelijkheden niet. Zijn boeken zijn hard en rauw, maar zeer de moeite waard. De Zoon gaat over de ideale gevangene Sonny die samen met inspecteur Kefas zijn vaders dood besluit te wreken.

2. Jussi Adler-Olsen – Het Marco-effect

De enige Deen in de top 5 is Jussi Adler-Olsen (1950). De meeste van zijn misdaadromans gaan over de afdeling Q, waar onopgeloste moorden worden onderzocht. De tegendraadse Carl Mork, de uit Syrië gevluchte Assad en de mysterieuze Rose werken vanuit de kelder van het politiebureau aan vergeten zaken. Een paar van zijn boeken zijn verfilmd en ik heb Noodkreet in de fles gezien op het grote doek, maar miste daar de humor en de mafheid die in het boek wel zit een beetje. Het Marco-effect uit 2013 gaat over Marco wiens oom hem dwingt te bedelen, te stelen en in te breken. Wat volgt is een schrijnend familiedrama waar afdeling Q bij betrokken raakt.

1. Henning Mankell – De terugkeer van de dansleraar

Het was close maar ik kies op nummer 1 toch voor de sociaal bewogen en maatschappijkritische Zweedse schrijver Henning Mankell (1948), die in oktober 2015 overleed. Zijn boeken over de weinig toegankelijke en wat sombere inspecteur Kurt Wallander uit Ystad heb ik allemaal gelezen. En er liggen twee dvd-boxen in huis voor een lekker avondje Wallander kijken. De terugkeer van de dansleraar uit 2000 is Mankells eerste grote misdaadroman na de Wallander-reeks en gaat over inspecteur Stefan Lindman die de moord onderzoekt op zijn ex-collega Molin die het nazi-gedachtengoed tot aan zijn dood trouw is gebleven.

En dan nog een klein uitstapje, zie het maar als een bonus: de Zweedse auteur Frederik Backman. Hij schrijft geen misdaadromans, maar ik ben erg fan van zijn boeken Een man die Ove heet en Britt-Marie was hier. Humor en ontroering combineren, het lukt hem in deze twee boeken heel goed.
Veel leesplezier!

Als kers op de taart hierbij ook nog een lijst met 5 Scandinavische trillers uit 2019 die je zeker in de gaten moet houden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top