close
  • donderdag 21 maart
Relatie en gezin

Voetbalclub Zwammerdam doet oproep: maak meer baby’s

Voetbalclub Zwammerdam doet oproep: maak meer baby’s

Inwoners van Zwammerdam moeten meer baby’s maken om de vergrijzing een halt toe te roepen. Een duidelijke boodschap afkomstig van voetbalvereniging Zwammerdam. Zij komen met een ludieke rompertjesactie en dopen het dorp tijdelijk om in ‘Zwangerdam’.

Jeugd vertrekt 

Toekomstige leden van de club krijgen een prachtig zwart rompertje met daarop het groene clubembleem én jubileumvaantje. De club bestaat zeventig jaar. Vandaar de actie. Het idee ontstond vanwege het feit dat maar liefst tien spelers binnen de club binnenkort een kind verwachten. Twee vrouwen uit het vrouwenteam en acht echtgenoten van spelers uit de selectie. Echter deze leden wonen niet meer allemaal in Zwammerdam. Dit komt omdat er de afgelopen jaren geen nieuwe woningen meer zijn gebouwd. De jeugd vertrekt en de ouderen blijven over.

Serieuze ondertoon

Niet alleen is de actie ludiek, maar ook serieus. De vergrijzing van Zwammerdam baart de voetbalclub en de gemeente Alphen aan den Rijn grote zorgen. Tien jaar geleden zaten er 260 kinderen op de basisscholen in het dorp. Nu zijn dat er nog maar 102. De provincie is van mening dat het groene karakter van het dorp behouden moet worden, dus voorlopig worden er geen nieuwe woningen gebouwd. Vandaar dat de voetbalclub voor nieuwe aanwas wil zorgen. Wie weet komt er dan sneller actie op het gebied van nieuwe woningen.

Tijd voor actie

Voorzitter Jaap Peters is ervan overtuigd dat er nu iets moet gebeuren om de leegloop van het dorp tegen te houden. “Er is hier ooit een tijd geweest dat er misschien wel vijftig winkels waren. Nu is dat er nog maar één, een bakker”, zegt hij tegen Omroep West. “Als er niets gebeurt wordt Zwammerdam een uitstervend dorp.”

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook