Dorpje

Waar vind je 50 soorten ijs?

Op reis met camper Lambortinki: Salo en Sirmeone aan het Gardameer

Camper

8 september 2015

Dit keer een verslag van twee dagen. De internetverbinding op de camping is dramatisch en even een paar foto’s plaatsen en je bent door je bundel heen. Maar goed; na onze baaldag is het allemaal weer goed gekomen. Een prima nachtrust doet wonderen en we waren er gister weer helemaal. Nadat we heerlijk rustig wakker waren geworden en met ons slaperige met-je-vingers-in-een-stopcontact-hoofd eerst koffie en een ontbijtje hadden genomen, hebben we onze scooter met beide banden op de grond gezet en waren we klaar voor de eerste buitenlandse scootertocht naar Salo. Dit plaatsje zagen we vanaf onze camping in de verte liggen en het was over de weg met de scooter ongeveer twintig kilometer rijden. Aangezien het verkeer in Italië nogal chaotisch is en men links en rechts inhaalt, moesten we de eerste kilometers op de grote drukke weg even wennen. Miriam zat heerlijk achterop en kon tijdens het rijden over mij heen kijken. Zij was hierdoor meer ontspannen dan thuis achterop de motor.

Moniga del Garda

We stopten eerst even in het dorpje van de camping, Moniga del Garda, waar een prachtige ruïne van een kasteel staat. De scooter hebben we ergens neergezet en toen een wandeling gemaakt door de ruïne en langs de buitenkant van het kasteel. Er was een marktje op het dorpsplein en daar kon Miriam natuurlijk geen weerstand aan bieden. De beloning was een lekkere lunch in het dorp. Prima gegeten en ook vriendelijk bediend door een (b)aardige serveerster. Om nooit meer te vergeten.

stadje

We kwamen met onze scooter door mooie dorpjes en gingen eerst de bergen in om na een uurtje aan te komen in Salo. Wat een prachtig plaatsje zeg! We zetten onze scooter tussen alle Italiaanse scooters op een parkeerplaats op een pleintje en liepen door het dorpje naar de boulevard. Langs het water van het prachtige azuurblauwe Gardameer. De drukte was ook hier aanzienlijk, het bleek dat zowel de Italianen als de Duitsers nog een week vakantie hadden. Dat hadden we niet verwacht en we houden niet zo van drukte. Maar goed, lopend door Salo zagen we een heel mooi authentiek stadje met prachtige gebouwen in oude stijl en mooie winkels en galeries. En veel horeca, dus daar hebben we gretig gebruik van gemaakt. Nadat we Salo hadden bekeken, zijn we aan het einde van de middag rustig aan weer teruggegaan. We wilden namelijk ook even heel kneuterig voor onze camper zitten om te lezen met een lekker hapje en drankje. Dan kon ik ook een biertje drinken, want met de scooter in het verkeer moest ik rustig aan doen met alcohol. We hebben daarna heerlijk geslapen na een zwoele avond. De temperatuur was helemaal goed. Overdag 25 graden en in de avond windstil en 19 graden. Heerlijk om voor de camper te vertoeven.

Sirmeone

Vandaag zijn we wederom in alle rust aan de dag begonnen. Wel hebben we eerst even de was gedaan en het chemisch toilet gereinigd en nog wat andere kleine klusjes rondom de camper. Daarna lekker gedoucht en vervolgens weer de scooter gepakt om naar Sirmeone te gaan. Dit stadje is bekend om de ijsmakers. Je kunt er ijs vinden in wel vijftig smaken. Het oude stadje ligt op een soort smal schiereilandje, midden in het Gardameer. Echt een heel mooi stadje, maar retedruk, zelfs buiten het seizoen. We wennen al goed aan het scooter rijden in het Italiaanse landschap. Behendig slalomde ik links en rechts om de filerijdende auto’s en we schoten lekker op. In het centrum van Sirmeone parkeerden we onze scooter weer tussen tientallen andere. Wat een prachtig stadje met een ommuurd kasteel en het pittoreske en authentieke sfeertje van een bruisend Italiaans leven. Het barst van de Duitsers en daarom spreken ze hier allemaal net zo makkelijk Duits als Italiaans. Ik ook, dus het maakt eigenlijk niet uit.

Kasteel

Nadat we door het stadje waren geslenterd, wilden we even rustig ergens lunchen. We liepen langs het kasteel en kwamen aan het einde van een doodlopend straatje bij het water, waar een supermooi terras is was met een heerlijke menukaart. Daar gingen we ons eens lekker culinair laten verwennen. Elk bord dat we voorbij zagen komen zag er geweldig uit. We kozen beiden een voorgerecht en hoofdgerecht en beide keuzes waren heerlijk. Allemaal hele bijzondere smaken. Na de lunch zijn we weer door het stadje gaan lopen, over de kinderkopjes. Echte dus hè? Wat een drukte en wat waren er veel kinderen (moeten die niet naar school ofzo?). Opeens kregen we een berichtje binnen van een klant van de kapsalon van Miriam. Yvonne en Ton waren toevallig ook in het stadje en vroegen of we ergens konden afspreken. Zo gezegd, zo gedaan. Op een terras samen een paar drankjes genuttigd en gezellig bijgekletst. Was erg leuk!

IJskogels

Teruglopend naar onze vervoersmiddelen, besloten Yvonne en Ton dat we echt nog een ijsje moesten eten. Of we even een paar smaken wilden uitzoeken. Wat een prachtige ijswinkel was het. Ik had nog nooit zoiets gezien; bakken met allemaal koppen erop van ijs, zo vol en kleurrijk. Werkelijk wel vijftig smaken en alles wat je maar kon bedenken. Proeven voordat je bestelde was geen probleem. We besloten allemaal een ijsje te nemen met twee bolletjes, nou zeg maar rustig bollen. Nou bollen? Zeg maar kogels. Erg lekker! Na een soepele terugreis met onze scooter, zitten we nu weer lekker voor onze Lambortinki aan de borrel met lekkere kaasjes en hammetjes en salami. Niet een echte maaltijd, maar echt honger hebben we niet na de zware maaltijd van vanmiddag. Wel hebben we eerst onze scooter nog even op de drager geplaatst. Ongelofelijk hoe snel we samen deze routine hebben opgebouwd. Binnen tien minuutjes stond ie weer als een huis op de drager en kon geen kant op.

Welke kant wij morgen op gaan, weten we nog niet precies. Waarschijnlijk gaan we richting de kust in de buurt van Rimini en daarna nog naar San Marino. Maar, het zijn maar plannen. Kan zo anders worden bij ons.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top