Waarom we zoveel geld neertellen voor een koopwoning

November-woonmaand

Googelen op Funda of Nieuwbouw Nederland. Een grote groep mensen doet het dagelijks. Of je nu kleiner of groter wilt gaan wonen, een oud huis of nieuwbouw wilt. Zelfs nu de prijzen de pan uit rijzen? Ja.

Wie zijn huis wil verkopen, doet nog altijd goeie zaken. De afgelopen maanden zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen. Bestaande koopwoningen zijn ruim negen procent duurder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Het aantal nieuwbouwwoningen groeit. Op Funda staan maar liefst meer dan zestienhonderd nieuwbouwprojecten genoemd. Nieuwbouw Nederland toont een aanbod van ruim 140.000 nieuwbouwwoningen. In alle soorten en maten en in verschillende prijsklassen.

Aanbod strookt niet met de vraag

Interessant, want wie een bestaande woning wil aanschaffen moet flink wat geld neertellen, als je al een huis kunt vinden. Het aanbod strookt absoluut niet met de vraag. Kopers zijn zelfs, mede dankzij de nog altijd lage rentestand, geneigd boven de vraagprijs te bieden. Het drijft de prijzen alleen maar verder op. Er is immers veel vraag en minder aanbod. En dan zijn er nog de beleggers die woningen opkopen om te verhuren.

De stijging doet zich al sinds halverwege 2013 voor. Vergelijken we dat met de enorme dip even voor de zomer van 2013, dan zijn de prijzen sindsdien gestegen met maar liefst 32 procent.  Gemiddeld worden er inmiddels wel minder huizen verkocht ten opzichte van vorig jaar, mede door die hoge prijzen. Hoe moet dat als de hypotheekrente op gaat lopen? In theorie zouden de huizenprijzen dan moeten zakken. Bij een hogere rente neemt immers de mogelijkheid om zeker bedrag te lenen af. Dat zou effect moeten hebben op de prijzen van de woningen, anders loopt de boel flink spaak.

Jaarlijks 3,1 procent meer te besteden

Het Centraal Planbureau legt uit dat onze huishoudens jaarlijks 3,1 procent meer te besteden krijgen. In ieder geval tot in 2021. Loopt de rente op, (naar verwachting in 2019 maar licht) dan zal zich dat compenseren met die hogere bestedingsruimte en zullen de huizenprijzen daar niet door beïnvloed worden.

Een ander aspect is de hoeveelheid woningen, met name eengezinswoningen, die op de markt komen ten gevolge van de zogenoemde ‘uitstroom van babyboomers’. De generatie van na de oorlog verhuist mogelijk naar ofwel een kleiner huis of naar een tehuis of andere woonvorm. Dat levert jaarlijks maar liefst dertigduizend koopwoningen op en in 2030 maar liefst vijftigduizend. De waarde van deze woningen zal dalen. Vaak moeten ze immers ook nog worden gemoderniseerd. 

Overheid zet in op nieuwbouw

Naast die hoeveelheid bestaande woningen, zet de overheid flink in op nieuwbouw. Er zijn maar liefst bijna vijftienhonderd nieuwbouwprojecten in Nederland. In totaal gaat het om 140.092 woningen. Vooral in de provincie Flevoland is volgens het CBS het aantal nieuwbouwwoningen stevig gegroeid. Met een groei van 1,4 procent ligt dat boven het landelijk gemiddelde van 0,8 procent (2017). In Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht ligt het nieuwbouwcijfer ook hoger dan elders in het land.

Nieuwbouw lijkt momenteel voor veel mensen interessant. Immers; een nieuwbouwwoning kan veelal vrij op naam worden aangekocht. Er zijn geen kosten koper. Je hebt vooral de eerste jaren te maken met lagere kosten als het gaat onderhoud en nieuwbouw is duurzaam en energiezuinig. Dat laatste speelt meer en meer een rol nu woningen aan energielabels moeten voldoen en zo minder mogelijk het milieu mogen belasten.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top