Waarom zou je in een camper gaan wonen?

Je huis verkopen, je baan opzeggen en met de camper op pad. #vanlife. Wie durft?

Veel mensen dromen ervan, weinigen maken de droom concreet. Met een camper reizen zonder een huis te hebben waar je naar terug kunt keren. Met andere woorden; je camper is je huis. Je moet het maar kunnen en vooral durven.

Bij een rondje googelen blijken veel online blogs en websites over leven in een camper verdwenen of sterk verouderd. Ze laten een post van jaren terug zien. Zou het wonen in een camper dan toch niet vol te houden zijn? Veel mensen nemen het zich voor, maar haken klaarblijkelijk af. Zij hebben uiteindelijk toch gekozen voor een leven in onroerend goed. Of ze nog wel eens met een camper op pad gaan, blijft de vraag.

Er blijkt echter een groep die doorzet en daadwerkelijk hun busje ombouwen tot een huisje op wielen of een kant-en-klare camper koopt. Ze zeggen hun baan en huis vaarwel en rijden daar naartoe waar ze maar heen willen. Ze delen hun verhaal en vooral foto’s op social media of schrijven zelfs een boek over hun reislust en avonturen. Als je geïnspireerd bent door hun verhalen en beelden, en de stap ook zou willen zetten, blijft er over dat je goed moet weten wat de mogelijkheden en de voor- en nadelen zijn.

Mag je in een camper wonen?

Laten we met een belangrijke vraag beginnen. Mag je in een camper wonen? Dat mag. In Nederland is dit niet verboden. Je moet wel een (post)adres achterlaten, zodat je bereikbaar bent voor instanties. Als je dat hebt kun je gewoon op pad, zolang als je wilt. Wil je echter gebruik blijven maken van enkele financiële toelagen zoals zorg- of kinderbijslag en verzekerd blijven bij een Nederlandse zorgverzekeraar, dan moet je minimaal vier maanden in Nederland verblijven. Ben je langer weg, dan emigreer je eigenlijk. Waar naartoe is dan wel de vraag.

Wil je liever geen huur- of koophuis meer en verlaat je Nederland met je camper, maar wens je toch een soort thuisbasis te hebben, dan kun je altijd terugkeren naar een zogenoemd camperdorp. Plekken in Nederland voor mensen die lange tijd met een camper op reis zijn en toch een soort thuis willen hebben. Je kunt er je postadres hebben en je kunt er altijd naar terugkeren. Je mag er natuurlijk niet permanent wonen. Er zijn camperdorpen in Limburg, Gelderland, Flevoland en Brabant.

Vooral 50plussers hebben campers

Veel jonge mensen gaan met een camper op pad om in alle vrijheid nieuwe landen te ontdekken, maar vlak ook de avontuurlijke 50plusser niet uit. Een aantal cijfers: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek woont een op de twintig Nederlanders in een woonwagen, woonboot, caravan, recreatiewoning, varend schip, bedrijfspand of camper. Maar liefst 78 procent van de campers blijkt in het bezit te zijn van 50plussers. De gemiddelde leeftijd van caravan- en campereigenaren is 57 jaar (2017). Die wonen er natuurlijk niet allemaal permanent in, maar in 2020 meldde Goof Lukken, docent en trendwatcher bij Breda University of Applied Sciences, dat steeds meer mensen het camperbusje als woning gebruiken.

Steeds meer vijftigers zijn fit en free en gaan er dus op uit. Het avontuur lonkt. Je moet natuurlijk wel willen en kunnen leven met weinig spullen als je er echt voor kiest om in een camper te wonen. Aangezien het minimalisme hoogtij viert, is dat voor veel mensen een welkome uitdaging. Bovendien is het leven met minder spullen veel beter voor het milieu en dat staat mensen wel aan. Het leven in een camper zou je daarom gerust duurzaam kunnen noemen. Zo’n camperleven is bovendien vrij zuinig. Behalve brandstof en de verzekering, en je eigen zorgverzekering, zijn er niet veel vaste lasten. Voor weinig krijg je niet alleen een flinke portie avontuur, maar ook cultuur voorgeschoteld. Je kunt vrijwel de hele wereld over.

De nadelen van in een camper wonen

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Door steeds op pad te zijn kun je familie en vrienden enorm gaan missen. Er is weinig ruimte in een camper en daar moet je het gewoon mee doen. Dat kan je op een gegeven moment opbreken. Met de hygiëne wordt het ook niet altijd zo nauw genomen. Niet omdat dat niet wenselijk is, maar omdat het gewoon niet kan, iedere dag douchen. Toiletgebruik komt regelmatig neer op poepen en plassen in de natuur.

Je staat ook niet altijd aan een bounty strand, maar ook wel eens op een druilerige parkeerplaats en als het weer niet meezit, waar laat je dan je smerige laarzen. Juist, dan wordt het een rotzooitje in de camper. En het is nog maar de vraag wanneer al die klamme of natte spullen weer droog zijn. Het perfecte instagramplaatje klopt dus zeker niet altijd. Het is nog net niet kamperen in een tent, maar je bent net zo afhankelijk van het weer. “Het wonen in een camper bracht ons veel meer dan het ons kostte. Het gaf ons de vrijheid om onszelf opnieuw uit te vinden, nieuwe mensen, landen en culturen te leren kennen en heel veel tijd buiten door te brengen. Maar die plaatjes op Pinterest? Wij weten wel beter!”, is dan ook de eindconclusie van twee campernomaden in hun blog.

Geen zorgen om een hypotheek

Toch kiezen veel jonge mensen en steeds vaker ook mensen boven de vijftig jaar voor het wonen in een camper. Waar dat in de kern door komt? Hoogleraar sociale psychologie en auteur van Op naar geluk en Wie (niet) reist is gek, Ap Dijksterhuis ligt er een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling aan deze ‘trend’ ten grondslag. Volgens hem doen de consumptiemaatschappij en mobiele telefoons waardoor je altijd bereikbaar bent een flink beroep op onze autonomie. We voelen ons steeds minder vrij. En ook minder vrij om eigen keuzes te maken. Wil je daarvan af, dan moet je flink je best doen en is reizen en zelfs wonen in een camper een manier om echt weg en los te zijn van die druk. “Ze willen geen spullen, geen zorgen om een hypotheek en geen baas die ze op de huid zit; ze zijn bereid daar ver voor te gaan”, vertelde Dijksterhuis eerder aan het AD. Bijkomend voordeel van onze digitale wereld is wel dat je er niet altijd werk voor op hoeft te zeggen. Je kunt immers met de beschikbaarheid van wifi ook elders op je laptop werk verrichten. En als je al gepensioneerd bent en het aandurft, dan doet dat werk er zelfs niet meer toe. Vrijheid.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top