Wordt het Peter of Najib? Welke oudejaarsconference kijk jij?

De laatste week van het jaar is weer aangebroken. De Top 2000 kruipt weer bijna naar de nummer één, op televisie vliegen de lijstjes je om de oren en overal wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar. Traditiegetrouw wordt dat natuurlijk ook gedaan op oudejaarsavond tijdens de oudejaarsconference. En als jij tijdens de nieuwjaarsborrel graag mee wilt kunnen praten moet je hem natuurlijk wel gezien hebben. Maar welke ga je kijken? Waar zap jij naartoe voor we het jaar 2021 achter ons laten?

Peter Pannekoek; Nieuw Bloed – 31 december op NPO1

Een humoristische terugblik op het afgelopen jaar moet voor Peter Pannekoek geen enkel probleem zijn, gezien zijn rol als teamcaptain van het grappige actualiteitenprogramma Dit was het nieuws. Pannekoek is met zijn 35 jaar een van de jongste cabaretiers die het podium betreedt voor de oudejaarsconference. Alleen collega Jan Jaap van der Wal was, met zijn destijds 28 jaar, nog jonger. Wie op de laatste avond van het jaar afstemt op NPO1 kan waarschijnlijk een conference verwachten op het scherpst van de snede. Eerder zei de 35- jarige cabaretier in een interview met het AD dat hij niet bang is om in zijn shows gevoelige onderwerpen aan te snijden. Hij is van mening dat je overal grappen over kunt maken, en dat niets heilig is. Hoe zich dit gaat vertalen in de oudejaarsconference is uiteraard de vraag, maar dat het lachen wordt is een ding dat zeker is. Dat de cabaretier zich realiseert dat hij zichzelf en de show hiermee openstelt voor veroordeling of verafgoding blijkt duidelijk uit de tekst op zijn website over de oudejaarsconference die hij ‘Nieuw bloed’ gedoopt heeft.

Het volk hunkert altijd naar nieuw bloed.
Een nieuw lichaam om te aanbidden.
Te verafgoden.
Te prijzen.
Te bekritiseren.
Te veroordelen.
Te verscheuren.
Hier ben ik.
Laat de slachting beginnen.

Wordt Peter de nieuwe Youp of Freek als het om de oudejaarsconference gaat? Of wordt hij afgeslacht op social media zoals Martijn Koning bij zijn poging in 2019? Gaat dat zien, of stem af op SBS6 waar een andere cabaretier zijn oudejaarsconference debuut maakt.

Fragment uit Peter’s voorstelling ‘zacht van binnen’

Najib Amhali; Wie het weet mag het zeggen – 31 december SBS6

Ook de 50-jarige cabaretier en acteur Najib Amhali waagt zich dit jaar voor het eerst aan een oudejaarsconference. De Marokkaan uit de Jordaan, zoals hij ook wel genoemd wordt, trad de afgelopen jaren terug uit de spotlights om zijn verslavingsproblemen aan te pakken en is inmiddels alweer meer dan drie jaar clean. Ondanks de heftige jaren die hij achter de rug heeft, is Najib zijn gevoel voor humor niet verloren. Dat gaan we ongetwijfeld ook terugzien in zijn oudejaarsconference Wie het weet mag het zeggen. Zoeken naar mogelijke onderwerpen om op terug te blikken hoeft Amhali niet, want er is genoeg om uit te kiezen. De val van het kabinet, het EK, De bestorming van het Capitool, en natuurlijk de onvermijdelijke coronacrisis het komt allemaal aan de orde. Herkenbaar zal de show sowieso zijn, want Amhali neemt je mee in zijn eigen ervaringen tijdens de crisis waarin wij ons nog steeds bevinden. Van wanhopige pakketbezorgers, de frustraties van thuisonderwijs en de twijfels wanneer er eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel komt. Een lichtpuntje komt in ieder geval in de vorm van deze oudejaarsconference, want zoals we van Najib gewend zijn zal er veel te lachen vallen, ondanks de soms zware onderwerpen.

Fragment uit de show Freefight

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top