close
  • maandag 20 mei
Culinair Recepten

Gerda’s pittige pindasoep met bruine bonen

Gerda’s pittige pindasoep met bruine bonen

Bruine bonensoep werd er geroepen, nadat ik de vraag had gesteld “wat eten we vandaag?”. Manlief wilde graag weer eens een ouderwetse bruine bonensoep eten. Ik liet mijn gedachten er even over gaan en gaf als antwoord: “Laat je verrassen”.

Daarmee creëerde ik mijn eigen vrijheid om iets te verzinnen. Ik had nog geen idee en gaandeweg de dag borrelde er een idee voor een recept op. Met natuurlijk bruine bonen! Een maaltijdsoep gebaseerd op pinda’s, dat zou het worden deze keer. Zo gezegd zo gedaan. Op naar de toko voor de lekkerste ingrediënten en uiteraard kan er weer naar hartenlust gevarieerd worden.

Een vegetarische versie deze week, omdat het de week zonder vlees is. Precies, een week zonder vlees helpt je het volgende te besparen, namelijk 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Normaliter volg ik meer een flexitarisch eetpatroon. Een flexitariër wisselt vlees en vis af met vegetarische gerechten. Maar deze week staat vlees ook voor mij niet op het menu.

Al tijdens het bereiden komt manlief thuis en bij het binnentreden van de huiskamer volgt er een: “Wat ruikt het hier lekker”. Ik zeg: “welkom thuis schat” en we belandden samen aan de etenstafel met deze pittige soep.

Ingrediënten:

Aan de slag:

Snijd de ui in halve ringen en de paprika in kleine blokjes. Snijd de verse gember heel fijn. Doe de satésaus samen met de kokosmelk in een soeppan en breng dit samen met 800 ml water aan de kook. Doe eerst 1 bouillonblokje in de soeppan. Voeg de gesneden ingrediënten toe en laat deze op een laag vuur staan.

Klop de eieren los en bak het mengsel tot een omelet op middelhoog vuur. Afkoelen en snijden in reepjes. Doe de helft van de pot bruine bonen in een vergiet en spoel deze af. De andere helft bruine bonen pureren tot een gladde massa. Deze beiden toevoegen aan de soep.

Goed doorroeren en nog even zachtjes laten pruttelen voor zo’n 3 minuten. Eventueel nog peper en zout toevoegen en voor een pittige variant een vleugje sambal. Bij het uitserveren de gebakken uitjes als topping gebruiken samen met de omeletreepjes. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Geschreven door: Gerda Uiterwaal

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Volg ons via Facebook