Moestuin in oktober: een festijn van kleuren

Terwijl de ochtenden frisser worden en de blaadjes vallen, zijn er nog steeds volop klusjes te doen in de moestuin. Het is duidelijk dat de zomer plaatsmaakt voor een nieuw seizoen. Dit is het moment om je voor te bereiden op de winter en te genieten in de tuin. In deze blog vind je tips en klusjes die je in de moestuin in oktober kunt uitvoeren.

Geniet van de laatste oogst

Oktober is dé maand voor het oogsten van pompoenen. Ze zijn perfect rijp voor Halloween-decoraties en heerlijke gerechten, zoals pompoensoep en geroosterde pompoen. Het is leuk om kinderen te betrekken bij het oogsten. Laat ze een pompoen uit zoeken en maak samen iets creatiefs. Naast pompoen, kan je wortels, bieten, spinazie, boerenkool, rode kool, prei en nog veel meer oogsten. Tomaten en paprika’s bereiken meestal hun piek in oktober. Geniet van je laatste oogst in de moestuin voordat de vorst toeslaat.

Knoflook planten

Dit is het moment om knoflook te planten. Kies grote teentjes en kijk van te voren of de soort geschikt is om in Nederland te telen. Plant ze ongeveer vijf centimeter diep in goed doorlatende grond. Knoflook heeft de wintermaanden nodig om te groeien en levert in het volgende moestuinseizoen een smakelijke oogst op (als alles goed gaat). Zorg er overigens voor dat je teentjes altijd met de punt omhoog plant.

Opruimen en vooruit plannen

Helaas is het alweer tijd geworden om je moestuin op te ruimen. Verwijder oude planten en onkruid om ziektes te voorkomen. Dek de grond die je niet meer gebruikt af met bijvoorbeeld worteldoek of zaai een groenbemester in. Voeg organisch materiaal toe, zoals compost of goed verteerde mest, om de bodemvruchtbaarheid te verrijken. Maak ook alvast plannen voor volgend jaar. Bedenk welke gewassen je wilt verbouwen en waar je ze wilt planten. Een goede planning is het begin van een succesvolle moestuin.

Experimenteer met herfstgewassen

Wil je toch nog planten in oktober? Denk dan aan groenten zoals boerenkool, raapstelen en winterpostelein. Deze zijn winterhard en gedijen goed in de koelere temperaturen van de herfst. Ze bieden je de mogelijkheid om langer verse producten uit je eigen tuin te blijven halen. En wat dacht je van kruiden? Denk aan kruiden zoals tijm, rozemarijn, peterselie en salie. Ze zijn dol op de herfst en zo heb jij nog steeds verse smaakmakers, zelfs als de temperaturen dalen. Gooi ze in je stoofschotels, roer ze door je soepen en maak je hartige gerechten extra lekker.

Vergeet niet om te ontspannen

Ondanks het harde werk in de moestuin, is het belangrijk om op zijn tijd even rust te nemen. Neem wat drinken en kijk om je heen en geniet van de veranderende kleuren en de schoonheid van de natuur in de herfst. Het is een perfecte tijd om terug te kijken op het afgelopen groeiseizoen en nieuwe ideeën op te doen voor het nieuwe moestuinseizoen.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top